RIVM-onderzoek besmetting polonium-210 afgerond

Array

Het RIVM heeft op verzoek van het ministerie van VWS 24 personen onderzocht op mogelijke besmetting met polonium-210. Deze personen zijn tussen 31 oktober en 2 november in het Millennium Hotel in Londen geweest, ten tijde van de vergiftiging van de Russische ex-spion Litvinenko. Op basis van nader onderzoek naar het precieze verblijf in het hotel kwamen elf personen in aanmerking voor urineonderzoek. De urine van deze personen is onderzocht op sporen van polonium-210. Bij een eerste screening met een snelle, maar minder gevoelige methode, is geen polonium-210 aangetoond. Dit betekent dat niemand een hoge besmetting heeft opgelopen. Vervolgens is met een zeer gevoelige methode in de urine van één persoon een iets verhoogde hoeveelheid polonium-210 aangetroffen. Deze persoon is hier inmiddels van op de hoogte gesteld. De betekenis van deze iets verhoogde blootstelling is beperkt en de dosis is lager dan de stralingsdosis die elke Nederlander gemiddeld per jaar ontvangt. De gevonden hoeveelheid leidt niet tot gezondheidseffecten op korte termijn en de kans op gezondheidseffecten op langere termijn is bijzonder klein. De opgelopen dosis is een geringe tijdelijke verhoging van wat iedereen gedurende zijn of haar leven oploopt door de onvermijdelijke blootstelling aan polonium, zoals dat voorkomt in de natuur, in het voedsel en in tabak.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen