80% van Amerikaanse 65-plussers heeft chronische aandoening

Tachtig procent van de oudere Amerikanen lijdt aan hart- en vaatziekten, diabetes of een andere chronische ziekte. De helft van de senioren lijdt aan twee chronische aandoeningen. Dat komt omdat de 65 plussers te weinig bewegen en te weinig fruit en groenten eten. Gunstig is dat slechts 9% van de ouderen rookt. Maar de preventie van heupfracturen onder vrouwen en van slechte gebitten is te gering. California, waar Kaiser Permanente werkt, is één van de vijf staten met de minste chronische aandoeningen per 65-plusser.

Al deze gegevens zijn afkomstig uit het rapport The State of Aging and health in America 2007, dat op 8 maart uitkwam. De US Centers for disease Control and prevention (CDC), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, brachten het rapport uit. De Amerikaanse expert en geriater Mike Steinman merkt bij het rapport op, dat Amerikaanse artsen te weinig dieet en lichaamsbeweging aan de orde stellen tijdens de spreekuren. Hij stelt voor dat artsen voor een deel worden betaald op grond van de scores die hun patiënten halen voor lichaamsbeweging en gezonde voeding. Maar zegt hij, de samenleving moet dan wel helpen om meer lichaamsbeweging mogelijk te maken.

Wil je het CDC rapport lezen? Surf naar http://www.cdc.gov/aging/saha.htm. Guus Schrijvers werd geattendeerd op het rapport via de gratis Nieuwsbrief van de Internationale Disease Management Association. Wil jij je ook daarop abonneren? Stuur dan een email naar [email protected]
Bron: Nieuwsbrief Integratedcare.nl, Guus Schrijvers, 18 maart 2007

Recente artikelen