3M Health Care lanceert nieuw wapen in strijd tegen MRSA

1
204

De eerste snelle test met resultaten binnen vijf uur op basis van kweek

Tijdens het 17e European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID) is bekend gemaakt dat er een nieuw wapen is in de strijd tegen de MRSA bacterie (Methicilline-resistente Staphyloccocus aureus). De 3M™ BacLite™ Rapid MRSA Test toont binnen vijf uur of de MRSA bacterie al dan niet aanwezig is bij een patiënt. Vanaf nu hebben ziekenhuizen in hun strijd tegen de verspreiding van het dodelijke MRSA-bacterie toegang tot deze op kweek-gebaseerde test.

“De beschikbaarheid van deze nieuwe test is een belangrijke stap in de strijd tegen MRSA,” verklaart Professor dr. Jan Kluytmans, microbiologisch adviseur van het Amphia Ziekenhuis te Breda/Oosterhout en VU Medische Universiteit Amsterdam. “Een van de belangrijkste dingen, die we kunnen doen om de verspreiding van MRSA te verminderen of zelfs te stoppen, is het achterhalen welke patiënten dragers zijn zodat we zo snel mogelijk passende actie kunnen ondernemen. Deze test geeft ons de snelheid die wij nodig hebben voor een relatief lage prijs – iets dat steeds belangrijker wordt in deze dagen van kostenbesparingen.”

Voor ziekenhuizen in Europa is MRSA één van de meest voorkomende infecties. Nederland heeft het percentage MRSA-infecties weten te beperken tot < 1%.2 In de vijf grootste Europese landen, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje, loopt het percentage gevallen van 21 procent tot 44 procent.1 In sommige Europese landen ligt het aantal MRSA infecties onder spoedeisende hulp patiënten zelfs boven de 60 procent. De reden dat Nederland veel beter slaagt in het beheersen van MRSA is dat in Nederland meer getest wordt, waarna maatregelen worden genomen. Wat het belang van testen en het belang van snelle resultaten aangeeft. De nieuwe 3M BacLite Rapid MRSA Test helpt specialisten om met MRSA besmette patiënten snel te identificeren zodat ze hier proactief mee om kunnen gaan. Een negatief testresultaat is al binnen vijf uur beschikbaar en een positief resultaat binnen 24 uur. Deze versnelde resultaten houden in dat het ziekenhuis sneller kan ingrijpen bij risicopatiënten, sneller actie kan ondernemen om de verspreiding van de infectie te beheersen en daarmee de toenemende last van ziekenhuisinfecties helpt te voorkomen. Alternatieven voor deze test zijn de traditionele op kweek gebaseerde onderzoeken waarbij specialisten tenminste 48 uur moeten wachten op de resultaten, of dure moleculaire diagnoses. De nieuwe test is een meer kosten effectieve optie en de voordeligste MRSA test die nog op dezelfde dag resultaten geeft. Door deze nieuwe test kunnen de kosten van de isolatie van besmette MRSA patiënten worden verlaagd. “De BacLite MRSA Test is een revolutionaire stap in microbiologische testen,” zegt Steve O’Hara, Directeur Microbiologie bij 3M Medical Diagnostics. “Het is snel en makkelijk te gebruiken door de versnelde op kweek gebaseerde waarneming van micro-organismen ten opzichte van klinische soorten.” De test duurt 45 minuten voor het nemen van 45 monsters. Dit bevordert de efficiency en productiviteit van het laboratorium. De test is makkelijk te implementeren, omdat het geen hoog niveau van laboratoriumexpertise vereist om de test uit te voeren. De kans op fouten is eveneens afgenomen doordat de test een duidelijk en objectief resultaat geeft. Kosten van MRSA in Europa
De kosten van MRSA infecties in het Verenigd Koninkrijk worden geschat op EUR 1,5 miljard (£1 miljard) per jaar. Ongeveer 15 procent hiervan (EUR 224,2 miljoen/£150 miljoen) kan worden voorkomen door betere methodieken toe te passen.4 De kosten van ziekenhuisinfecties over heel Europa zijn aanzienlijk hoger.

1 REACTIE

  1. betrouwbaarheid van deze methode is heel laag aangezien men in Nederland te maken heeft met varkensboeren en variatie aan mrsa stammen

Comments are closed.