Vitamine K2 kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen

Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat vitamine K2 mogelijk in staat is de verkalking van aderen te remmen en in sommige gevallen zelfs dat proces om te draaien. Dit staat in een nieuwe studie, die begin april 2007 uitkwam, in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Blood van de American Hematology Society (L. Schurgers, et al.). Aderverkalking is een belangrijke risicofactor voor het overlijden aan hart- en vaatziekten. Dit probleem is verantwoordelijk voor meer dan 45.000 doden in Nederland elk jaar.

Deze nieuwe studie, uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Maastricht, toonde aan dat suppletie met vitamine K2 aderverkalking tot 50% kon verminderen bij ratten. In sommige gevallen werd de slagaderverkalking zelfs omgekeerd. Een hoge dosis vitamine K bleek in staat om de verkalking van de slagaderen gedeeltelijk op te heffen en de elasticiteit van de vaten weer te herstellen.

De bevindingen komen na een eerdere Nederlandse studie die de gezondheidsbevorderende effecten van vitamine K en de rol bij preventie van hart- en vaatziekten bestudeerde. De studie, die 4.807 mensen gedurende 10 jaar volgde, liet zien dat een hogere inname van vitamine K2 het risico op het overlijden aan hart- en vaatziekten aanmerkelijk verminderde.


Professor Leon Schurgers, die het onderzoek in Maastricht leidde, gaf als commentaar: “Deze laatste bevindingen over de rol van vitamine K2-inname zijn een opwindende ontwikkeling in de beheersing van hart- en vaatziekten. Ons onderzoek is zelfs nog belangrijker, omdat het liet zien dat vitamine K2 suppletie kon leiden tot het omkeren van de effecten van aderverkalking”. Vitamine K2 activeert de proteïne MGP (Matrix Gla-Proteïne) die een belangrijke rol speelt in het voorkomen van kalkafzetting op de wanden van de vaten. Een andere studie bevestigt dat natuurlijke vitamine K2 (menaquinone-7 of MK-7) de meest effectieve vorm van vitamine K is. MK-7 wordt beter opgenomen en heeft een levensduur van drie dagen, duidelijk langer dan welke andere vorm van vitamine K2 dan ook.


Natuurlijke vitamine K2 wordt aangetroffen in gefermenteerde voeding en in het bijzonder in hoge hoeveelheden in het Japanse gerecht “natto”. Natto is een Japans ontbijtgerecht dat gemaakt wordt van gefermenteerde soja en wordt traditioneel al meer dan 1000 jaar gegeten. Studies in Japan hebben een verband laten zien tussen vitamine K2 en de vermindering van hart- en vaatziekten.

Bron: Springfield Nutraceuticals BV, Oud-Beijerland, maart 2007.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen