Albert Heijn verkoopt gewoon alcohol aan veertienjarigen

Array

Vier van vijf Utrechtse vestigingen van Albert Heijn verkopen alcohol aan veertienjarigen als die zeggen dat zij geen identiteitsbewijs (ID) bij zich hebben. Andere supermarkten en ook tabakszaken zijn eveneens laks met het handhaven van het verkoopverbod van alcohol en sigaretten aan kinderen jonger dan zestien jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek dat enkele veertienjarigen op eigen initiatief hebben uitgevoerd als onderdeel van een gezondheidsproject. De kinderen zitten allen in een derde klas van de Werkplaats Kindergemeenschap Kees Boeke (afgekort WP) te Bilthoven. Zij presenteerden hun bevindingen op 25 april op een bijeenkomst waaraan alle negentig WP-derdeklassers deelnamen. Velen daarvan hielden spreekbeurten over een aspect van preventie.

Ondergetekende trad op als expert, nuanceerde de voordrachtjes en deelde vooral complimenten uit. Een scholiere van veertien beëindigde de supermarktpresentatie met de woorden: De volwassenen moeten niet zo afgeven op de jeugd. De ouders drinken zelf te veel. En de winkeliers deugen ook niet. Tot zover het verslag van de bijeenkomst op 25 april. Ik vraag mij af, of Albert Heijn zijn caissières strenger kan instrueren. Bijvoorbeeld: zonder betaalpas geen boodschappen mee en zonder ID geen alcohol.

Wil je meer weten over dat gezondheidsproject? Stuur een mail naar schoolleider, leraar klassieke talen en vroeger verpleegkundige drs. Marijn Backer op m.backer (at) wpkeesboeke.nl
Bron: Integraredcare.nl, Guus Schrijvers, 13 mei 2007

Recente artikelen