Anti-oxidanten beperken schade in hersenen mensen met MS

Array

Multiple sclerose (MS) is een chronische ontstekingsziekte die zich kenmerkt door ontstekingshaarden in de hersenen. Deze ontstekingen worden versterkt door de bij de ontsteking vrijkomende zuurstofradicalen. Door toediening van anti-oxidanten kunnen de ontstekingen geremd worden. Dit blijkt uit onderzoek van Gerty Schreibelt, die vrijdag 6 juli promoveert aan VU medisch centrum.

MS is een ontstekingsziekte van de hersenen en het ruggenmerg. Een van de eerste stappen bij het ontstaan van een nieuwe ontsteking is het binnentreden van witte bloedcellen vanuit de bloedbaan in de hersenen. De witte bloedcellen produceren zuurstofradicalen, die de bloedvaten beschadigen en daardoor de doorlaatbaarheid van de hersencellen vergroten.

Het onderzoek van Gerty Schreibelt laat zien dat zuurstofradicalen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van zo`n nieuwe ontsteking. Verder blijkt uit het onderzoek ook dat zuurstofradicalen onschadelijk gemaakt kunnen worden met anti-oxidanten. Als een soort beschermingsreactie produceren de hersencellen van MS-patiënten van nature al meer anti-oxidanten dan hersencellen van gezonde mensen. Toch is dit niet voldoende om de ontsteking tot stilstaan te brengen.

Toediening van extra anti-oxidanten of stoffen die de eigen aanmaak van anti-oxidanten versterken zou het ontstaan van nieuwe ontstekingshaarden bij MS-patiënten kunnen voorkomen. De gevonden resultaten zijn hoopgevend aldus de promovendus, maar moeten nog wel nader onderzocht worden voordat ze in de behandeling van mensen met MS kan worden opgenomen.

Vooralsnog is het onderzoek uitgevoerd in een laboratoriumsituatie, met kweekmodellen en modellen van bloedvaten. In eerder onderzoek naar andere ziektebeelden, zoals hartziekten en kanker, en in een proefdiermodel voor MS is de beschermende werking van anti-oxidanten bewezen. Voor nu is de belangrijkste conclusie dat er weer een stap gezet is in het ontrafelen van het ontstaansproces van de ziekte MS.

Bron: VU Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen