Domotica in de zorgomgeving

Op woensdag 20 juni presenteerde Brainport het programma Zorg & Technologie Connected Client, Connected Patient tijdens het congres Domotica in de zorgomgeving in het Evoluon te Eindhoven. Dit congres organiseerde Brainport in samenwerking met Smart Homes, het nationale kenniscentrum voor domotica en slim wonen.

De heer drs. R Jonkers, Projecteigenaar en Voorzitter Raad van Bestuur Catherina-ziekenhuis Eindhoven gaf inzage in de doelstellingen van het Brainportprogramma Zorg & Technologie: het stimuleren van innovaties in de zorg op het snijvlak van zorg en technologie en het verbinden van organisaties om schaalvoordeel te bereiken. Dit programma. Connected Client, Connected Patient is ontwikkeld door een Brainport klankbordgroep met vertegenwoordigers uit zorginstellingen, bedrijfsleven, patiëntenorganisaties, overheid en onderwijs. Hij gaf voorbeelden van enkele van een vijftigtal projecten uit het programma.

De heer Jonkers reikte het programmarapport uit aan de heer Sakkers, burgemeester van Eindhoven, mevrouw Van Haaften, Gedupteerde provincie Noord-Brabant en aan de heer Verhoeven, portefeuillehouder SRE. Oorzaken van de huidige uitdagingen in de zorgomgeving zijn de toenemende vergrijzing, stijging van het aantal chronische zieken en zieken met meerdere chronische aandoeningen (cormobiditeit), stijging van het aantal alleenstaanden en de toenamen van de zorgkosten. Bovendien wil de patient op maat bediend worden. Er dreigt een kloof tussen zorgvraag en –aanbod. Met name in Brabant is deze signalering alamerend, maar ook in andere delen van Nederland komen deze problemen de komende twintig jaar aan de orde. En niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.

Brainport Health Innovation is gericht op betere samenwerking van actoren in een bepaald marktsegement, technologie- of toepassingsgebied, een grotere en snellere uitrol van vernieuwende producten en services en efficientere werkwijzen, betere afstemming van informatie en datanetwerken in de zorgketen en het vergroten van de marktwaarde van zorgtechnologie en zorgproducten.

In het middaggedeelte van het congres werden zes cases uit dit Brainport programma over de problematiek en oplossingen gepresenteerd. Centraal in alle technologische oplossingen staat de behoefte van de patient sturing te kunnen blijven geven aan zijn leven.

Tijdens het congres werd tevens de Brainport Healthcare Innovation Award aangekondigd. Een prijs die vernieuwingen op het gebied van Zorg en Technologie stimuleert. De inschrijving hiervoor start in september 2007.

Informatie over Health Inovation kunt u vinden op de website www.brainporthealthinnovation.nl

U kunt het rapport ‘Connected client, Connected patient’ aanvragen via deze website, evenals de brochure met verkorte tekst.

Informatie over Brainport via www.brainport.nl


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen