Mobiel bellen voor slechthorenden

Array

Mobiel bellen nu ook mogelijk voor slechthorenden

Oticon introduceert de Epoq, een hoortoestel met supersnelle dataoverdracht, waarmee slechthorenden met gemak mobiel kunnen bellen. De Epoq die tegelijkertijd als hoortoestel en als draadloze mini-headset fungeert, verbindt de slechthorende direct met zijn mobiele telefoon, MP3-speler, navigatiesysteem of computer.

Hoortoestelgebruikers vinden het gebruik van hun hoortoestel met hun mobiele telefoon een van de meest problematische situaties. Vandaag de dag doen veel hoortoestelgebruikers hun hoortoestellen uit om te kunnen bellen of moeten hun toestel in een onnatuurlijke stand houden om telefoneren mogelijk te maken.



De Oticon Streamer, die zorgt voor de communicatie tussen de hoortoestellen en de mobiele telefoon, creëert een Body Area Network waarin de Epoq mini-hoortoestellen draadloos opgenomen zijn. De mobiele telefoon staat op zijn beurt door middel van Bluetooth in verbinding met de elegante Streamer. De Epoq hoortoestellen worden zo getransformeerd tot de kleinste handsfree set voor draadloos mobiel bellen, met een helder en duidelijk geluid in beide oren. Niet alleen mobiele telefoons met Bluetooth zijn zo te verbinden met de Epoq hoortoestellen, ook het audiosignaal van alle andere apparatuur zoals MP3-spelers, autoradio’s, navigatiesystemen en gewone telefoons met Bluetooth kan zo direct weergegeven worden.

“De term hoortoestel is niet langer een beschrijving die voldoet. Wat we hebben gemaakt met de Epoq is een persoonlijk communicatiecentrum, gebaseerd op de wens om slechthorenden een superieure toegang te geven tot moderne communicatietechniek. De Epoq is een draadloze headset die zelfs gadget minnende jongeren willen hebben, omdat het zo klein is dat het nauwelijks zichtbaar is en tegelijkertijd een sensationele geluidskwaliteit biedt”, zegt drs. René van der Wilk van Oticon.

Door het Body Area Network staan de Epoq hoortoestellen niet alleen in contact met de Streamer, maar ook met elkaar, waardoor de hoortoestellen razendsnel informatie met elkaar delen. De hoortoestellen erkennen daarmee dat het auditieve systeem ontworpen is om informatie van twee oren te combineren, zodat de luisteraar op een natuurlijke manier met zijn omgeving verbonden wordt. De twee hoortoestellen werken zo als één, waardoor een natuurlijke ondersteuning wordt gegeven voor de lokalisatie van geluiden.
De Epoq biedt zo ook in gewone luistersituaties een zeer goede spraakverstaanbaarheid en door de veel betere lokalisatie die de binaurale techniek met zich meebrengt een veel natuurlijker geluidsbeeld dan tot nu toe mogelijk was.

“We durven met een gerust hart te stellen dat dit een revolutie is, omdat aan de ene kant de verbinding met apparatuur de slechthorende een enorme vrijheid geeft en op gelijke voet zet met goedhorenden, en aan de andere kant de zeer snelle draadloze communicatie tussen de hoortoestellen op audiologisch gebied voordelen biedt die tot nu toe niet mogelijk waren”, aldus René van der Wilk.


Recente artikelen