Grote stap op weg naar Elektronische Patiëntendossier (EPD)

Array

Aposys goedgekeurd voor communicatie Landelijk SchakelPunt
Het systeem Aposys van het Amsterdamse ICT-bedrijf Microbais is goedgekeurd
voor communicatie binnen het komende Elektronische Patiëntendossier (EPD). Niet
eerder kreeg een breed gebruikt systeem voor apotheekautomatisering dit
belangrijke keurmerk.Het EPD-keurmerk voor Aposys is afgegeven door NICTIZ, het Nationaal ICT
Instituut in de Zorg. NICTIZ speelt namens de overheid een hoofdrol bij het landelijke
EPD. Aposys hoort in Nederland bij de grootste systemen voor de apotheekautomatisering.
Eén op de drie apotheken in heel Nederland werkt met Aposys. Microbais levert ook
software voor huisartsen. Het EPD-keurmerk heet officieel “XIS-typekwalificatie”. Het certificaat houdt in, dat Aposys-software in staat is om beveiligd en betrouwbaar te communiceren met het
Landelijk SchakelPunt (LSP). Dit is het centrale knooppunt in het EPD, zoals dat wordt gebouwd door het Ministerie van Volksgezondheid (VWS). Met het keurmerk mag Aposys maximaal deelnemen aan de EPD-proeven in Amsterdam en Rotterdam. Hier wordt gewerkt aan het landelijk Elektronisch Medicatiedossier (EMD), één van de eerste onderdelen van het landelijke EPD. Microbais is de enige grote producent van apotheeksoftware die aan deze proeven
deelneemt.



Online inzicht in alle medicatie

Via het EMD kunnen alle bevoegde zorgverleners in Nederland online opvragen welke medicatie een patiënt gebruikt. Er is géén sprake van een centrale landelijke databank. Alle patiëntgegevens blijven bij de “bron” (apotheek, ziekenhuisapotheek, etc) opgeslagen. Via het LSP is echter bekend bij welke zorgverleners medicijngegevens over elke patiënt vastliggen.

Met het landelijke EMD wil de overheid medicatiefouten voorkomen. Het EMD geeft elke bevoegde zorgverlener inzicht in welke geneesmiddelen een patiënt gebruikt, via een beveiligde Internet-verbinding.

Via het EMD wordt o.a. voorkomen dat geneesmiddelen worden ingenomen die elkaar niet verdragen (interacties), of waarvoor de patiënt gevoelig is (contraïndicaties, allergieën).


Alle testen afgerond

Afgelopen week heeft Aposys alle testen voor het EPD-keurmerk met succes doorlopen. Hiermee is Microbais de eerste grote leverancier van apotheekautomatisering die middels deze goedkeuring volledig kan aansluiten op de toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot het LSP en het EMD. Zo snel mogelijk zal Aposys worden ingezet in de twee EMD-proeven in Amsterdam en Rotterdam. Met de goedkeuring van Aposys – het eerste apotheeksysteem dat aan deze eis
voldoet – blijft er snelheid in de uitrol van het landelijk Medicatiedossier.

BSN en UZI-pas

Bij de EMD-proeven wordt ook gebruik gemaakt van het BurgerServiceNummer (BSN), om elke patiënt uniek te identificeren. Daarnaast werkt elke zorgverlener (inclusief apotheker en assistenten) met een zogenaamde UZI-pas. Met die intelligente smartcard is achteraf altijd duidelijk welke persoon informatie in het EMD of EPD heeft opgevraagd, gewijzigd of toegevoegd.
Bij alle Aposys-apotheken worden UZI-kaartlezers geplaatst, terwijl BSN-nummers van alle patiënten in de software van Aposys-gebruikers worden opgenomen. Zodra de EMD-proeven zijn afgerond, moet dit Medicatiedossier landelijk worden afgerond. In het Regeerakkoord is afgesproken dat dit uiterlijk in 2009 gebeurt.


Nog dit jaar aansluiting 100 apotheken

De komende twee maanden zal de EMD-software voor Aposys-gebruikers nog vrijwel onzichtbaar zijn. Eerst volgen diverse testen op locatie, plus plaatsing van UZI-kaartlezers, etc. Daarnaast moeten zo’n tienduizend BSN-nummers per apotheek worden ingespoeld. Vanaf 1 september 2007 wordt de gecertificeerde versie van Aposys landelijk uitgerold, te beginnen in Amsterdam en Rotterdam. Microbais heeft de ambitie om voor eind 2007 jaar minimaal 100 apotheken aan te
sluiten op het Landelijk Schakelpunt.

Extra service van Microbais
De invoering van het landelijke EMD vraagt een grondige begeleiding van apothekers, zorginstellingen en artsen. Microbais levert daarvoor alle begeleiding, opleiding, technische ondersteuning en administratieve hulp.
Zo moet een apotheker een fors aantal formulieren invullen voordat men mag aansluiten op het LSP. Denk aan aanvraag UZI-passen, het opvragen en inlezen van BSN-nummers, deelname EMD-proeven, goedkeuringsverklaringen, etc. Dat vergt enorm veel papierwerk. Als extra service vult Microbais alle formuleren vooraf in, zodat de apotheker uitsluitend een handtekening hoeft te zetten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen