Zorginstellingen versnipperen taken brandveiligheid

0
188

Premie in natura retour bij behalen hoge veiligheidseisen
Zorginstellingen in Nederland bieden te weinig veiligheid bij het voorkomen van brand. Het aantal branden in zorginstellingen is de afgelopen twintig jaar vervijfvoudigd tot gemiddeld 250 branden per jaar. De oorzaken zijn vaak van bouwkundige en organisatorische aard. Ook is er regelmatig sprake van verouderde of ondeugdelijke technische installaties. Verzekeraar Centraal Beheer Achmea luidt de noodklok en vraagt zorginstellingen met klem de verantwoordelijkheden met betrekking tot brandveiligheid binnen de organisatie te centraliseren. Volgens veiligheidsdeskundigen en brandweerlieden zouden bewoners in driekwart van de 1700 zorginstellingen groot gevaar lopen als er brand uitbreekt. De oorzaken zijn vaak van bouwkundige en organisatorische aard. Ook is er regelmatig sprake van verouderde of ondeugdelijke technische installaties. Verzekeraar Centraal Beheer Achmea luidt de noodklok en vraagt zorginstellingen met klem de verantwoordelijkheden met betrekking tot brandveiligheid binnen de instellingen te centraliseren en integraal te benaderen. Nu zijn deze taken veelal bij verschillende personen en/of afdelingen belegd.Risico’s
Veel van deze veiligheidsrisico’s zijn simpelweg te voorkomen door maatregelen beter op elkaar af te stemmen. Enkele voorbeelden die het risico op brand sterk vergroten zijn: geblokkeerde vluchtwegen, uitgeschakelde rookmelders, papiercontainer direct tegen de buitengevel, niet teruggeplaatste brandwerende plafondplaten in liftschacht na reparatie, prullenbak voor brandwerende deuren, verouderde ontruimingsplannen en onvoldoende Bedrijfshulpverleners tijdens nachtelijke en weekenduren. Tot slot zijn de verantwoordelijkheden voor brandveiligheid niet gecentraliseerd en dus vaak belegd bij verschillende personen en afdelingen.

Investeren

Zorginstellingen kunnen het niveau van brandveiligheid alleen optimaliseren als men kiest voor een integrale aanpak. Verzekeraar Centraal Beheer Achmea neemt hiervoor het initiatief en biedt samen met Ascom Nederland en Commit een 5 stappenplan aan, om de brandveiligheid op een hoger niveau te krijgen en te houden. Het programma bestaat onder meer uit het aanbieden van een integrale quick scan brandveiligheid waarin de brandrisico’s in kaart worden gebracht. Deze worden vervolgens gekoppeld aan oplossingen van op het gebied van bouwkundige, installatietechnische en organisatorische aard. Als een zorginstelling voldoet aan het afgesproken brandveiligheidsniveau, dan ontvangt ze van Centraal Beheer Achmea een deel van de premie terug in natura dienstverlening. Door deze herinvestering denkt de verzekeraar het brandveiligheidsniveau binnen de Nederlandse zorginstellingen sterk te kunnen verbeteren.

Vorig artikelNauwe samenwerking Delta Lloyd Groep en CZ
Volgend artikelNationaal Biometrie congres
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.