TCF2 gen beschermd tegen diabetes met groot nadeel

Array

Deze week publiceren Cisca Wijmenga (hoogleraar Humane Genetica) en Marten Hofker (hoogleraar Moleculaire Genetica) van het Universitair Medisch Centrum Groningen de uitkomsten van hun onderzoek naar het TCF2gen in Nature Genetics. Hieruit blijkt dat het TCF2 gen beschermend werkt tegen diabetes. Terwijl het gen het risico op prostaatkanker juist vergroot. Het gaat om mutaties in het TCF2 gen.

Iedereen heeft het TCF2 gen. De onderzoekers gingen na wat het effect is van subtielere mutaties van dit gen op type 2 diabetes. Hierbij kwamen zijn uit op een variatie van het gen dat juist beschermend werkt voor type 2 diabetes.

De huidige ontdekking kan een belangrijke doorbraak zijn in de behandeling van diabetes. Tegelijkertijd houdt die een waarschuwing in omdat het gen een dubbel gezicht heeft: de TCF2-variant beschermt tegen diabetes, maar het gen vergroot het risico op prostaatkanker.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen