Dubbelcheck mammogram vergroot kans op ontdekken borstkanker

Array

De kans op het ontdekken van borstkanker neemt toe wanneer niet alleen twee radiologen, maar ook twee laboranten de mammogrammen (borstfoto’s) beoordelen. Dat blijkt uit een onderzoek van radioloog Lucien Duijm van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. De resultaten worden vandaag gepubliceerd in het toonaangevende Journal of the National Cancer Institute.

In Nederland loopt sinds 1990 een borstkanker screening programma waarbij alle mammogrammen door twee radiologen worden beoordeeld.
Radioloog Lucien Duijm onderzocht samen met zijn collega’s en screeningslaboranten of er vaker borstkanker wordt ontdekt, wanneer niet alleen twee radiologen, maar ook twee laboranten de mammogrammen beoordelen.

Uit het onderzoek blijkt dat er 6,8% meer borstkankers worden ontdekt (een stijging van 5,27 naar 5,63 borstkankers per 1000 gescreende vrouwen) wanneer de mammogrammen door twee radiologen en twee laboranten worden gelezen. Daarbij bepalen de radiologen uiteindelijk of een vrouw verwezen dient te worden. Het percentage stijgt zelfs tot 12,1% als ook alle vrouwen waarvan het mammogram alleen door laboranten als afwijkend wordt beoordeeld, worden verwezen naar een ziekenhuis voor verder onderzoek.



De maatschap Radiologie van het Catharina-ziekenhuis beoordeelt jaarlijks zo’n 30.000 tot 35.000 mammogrammen in het kader van het bevolkingsonderzoek op borstkanker in de regio Eindhoven en de Kempen. Zowel de radiologen als de laboranten volgden een speciale training voor het lezen van de mammogrammen.

Noot voor de redactie Article: Duijm LEM, Groenewoud JH, Fracheboud J, De Koning HJ. Additional Double Reading of Screening Mammograms by Radiologic Technologists: Impact on Screening Performance Parameters. J Natl Cancer Inst 2007; 1162-1170

The Journal of the National Cancer Institute is published by Oxford University Press and is not affiliated with the National Cancer Institute. Attribution to the Journal of the National Cancer Institute is requested in all news coverage. Visit the Journal online at http://jnci.oxfordjournals.org/.
Illustratiemateriaal
Voor meer informatie Brigitte Rijshouwer, telefoon 040-239 8412

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen