Moslima’s eisen vrouw als arts

Array

Medisch specialisten weigeren langer te voldoen aan de eis dat moslima’s alleen door vrouwelijke artsen worden behandeld. “Het loopt de spuigaten uit. Je geloof verschaft je geen voorrechten”, aldus de Utrechtse radioloog Floris Sanders namens de beroepsgroep. “In de gezondheidszorg wordt iedereen gelijk behandeld.”.

Het aantal acute situaties waarin het mannen niet wordt toegestaan vrouwelijke patiënten te behandelen neemt toe, blijkt uit een steekproef van het vakblad Medisch Contact onder ziekenhuisdirecteuren. In enkele gevallen werd de specialist zelfs door mannelijke familieleden fysiek bedreigd.

Sanders, voormalig voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid, beschrijft in het vakblad hoe ‘gesluierde moslimdames binnenkomen voor allerlei onderzoeken, begeleid door hun mannelijke cipiers (echtgenoten, broers, vaders, zoons), die op hoge toon eisen dat hun vrouwelijke familielid door een vrouwelijk personeelslid zal worden onderzocht. Ik vind dit ontoelaatbaar’.

In een onderzoek onder artsen op de website van Medisch Contact zegt 80 procent het met Sanders eens te zijn: de eis van een vrouwelijke arts moet wat hen betreft niet worden ingewilligd. Hoofdredacteur Ben Crul van Medisch Contact: “Zometeen weigeren patiënten nog een neger, een homo of een Chinees als arts aan het bed. De discriminatie van mannelijke artsen moet stoppen. We moeten heel duidelijk zijn: wij doen hier niet aan mee, anders vallen er nog doden.”

De PvdA zal Kamervragen stellen over de kwestie “Die mannen brengen de levens van hun vrouwen in gevaar”, vindt Kamerlid Khadija Arib. De brutaliteit! Op de redactie van Medicalfacts steunen we ook het betoog van Sanders. Als moslima’s en Moslims op Islamitische wijze behandeld willen worden. Moeten ze maar naar een islamitsch land verhuizen. We leven hier in Europa en dat is nog steeds een overwegend Christelijke gemeenschap. Afgelopen week werkt ik nog in een Kliniek in Rome en je ziet daar bar weinig moslims. Gewoon een plek waar Christelijke waarden niet verkwanseld worden. In een christelijk bolwerk als Rome voelen Moslims zich niet op hun gemak. Overigens is het aandeel gesluierde vrouwen en mannen in jurken ook groot in Rome.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Moslima’s eisen vrouw als arts"

  1. Uiteraard is het niet acceptabel dat artsen in acute situaties een dergelijke keuze wordt opgedrongen. Zker niet in levensbedreigende situaties. Er is evenwel sprake van een vrije artsenkeuze. Daar maken mensen dus bewust gebruik van en is een recht in niet spoedeisende situaties. Ook westerse vrouwen kennen schaamtegevoel. Ook de artsen zelf. Waar om de tere dokterszieltjes te beschermen tijdens de opleiding externen worden ingehuurd om het inwendig onderzoek op te oefenen. Was dat niet zo dan zouden er denk ik nog weinig jongelui de opleiding ingaan. Schaamte is dus niet gebonden aan vreemde culturen of religies! De patient staat centraal is immers het motto, dus waar mogelijk lijkt het me dat hier rekening mee wordt gehouden. Los daarvan zijn er ook vrouwen met een traumatische achtergrond. Moet die eerst een briefje van de dokter laten zien?
    Zo nadenkend haal ik mij huisarts in Amsterdam (actief in de politiek) voor de geest die ik niet graag aan mijn echtgenote zou laten zitten!
    Wat ik maar wil zeggen het is een kwestie van vertrouwen. Vertrouwen moet je winnen en kun je niet afdwingen!

  2. @ Willem
    Ik quote even een stukje van jou “Vertrouwen moet je winnen en kun je niet afdwingen!” Daarmee sla je precies de spijker op de kop. Het eisen van vrouwelijke arts wordt vaak afgedwongen en dat is verkeerd. Het moet niet zo zijn dat artsen bedreigd worden om iets te doen of te laten. Dat gaat echt te ver. Mannen brengen vrouwenlevens in gevaar en bedreigen nederlandse dokters. Ik heb Floris Sanders al meermalen in mijn leven gesproken en hij is een zeer nette en fatsoenlijk man. Als hij zich zo boos maakt dan is er echt iets aan de hand!

Comments are closed.

Recente artikelen