Veel lof voor tocht van jaar voor kanker

Het was Richard Bottram die in een jaar tijd bijna 250 marathons liep en er nog eens 117 fietste . Zijn inzamelingsactie voor kankerbestrijding oogst veel lof van prominente Nederlanders waaronder premier Balkenende.
In 2005 verloor hij zijn vriendin aan longkanker. Een jaar geleden startte hij zijn tocht door veertien Europese landen met als doel het inzamelen van geld voor psychosociale hulp voor kankerpatiënten en onderzoek naar kinderkanker. De Udenaar liep ook mee in de marathons van Rotterdam en Enschede. Hij komt zondagmiddag rond 15.30 aan in zijn woonplaats.

Door een kuitblessure moest Bottram de laatste maanden de marathons per fiets afleggen. Hij heeft uiteindelijk 248 marathons gelopen en 117 gefietst. Zondagmiddag wordt ook de opbrengst van zijn tocht bekend. “De dood van mijn vriendin is het zwartste geweest dat me is overkomen. Dat maakt dat al het andere betrekkelijk is”, zegt hij zondag in De Telegraaf. De Udenaar heeft naar eigen zeggen al meer dan duizend interviews over zijn project gegeven.



In de media krijgt hij veel lof van diverse bekende Nederlanders. Zo noemt premier Balkenende het ‘een geweldige prestatie’. “Hier kun je alleen maar bewondering voor hebben. En dat heb ik. Bewondering voor zijn wilskracht en toewijding. Bewondering voor zijn positieve levenshouding. En bewondering dat het hem is gelukt zo veel mensen vaak letterlijk in beweging te krijgen.”
Ook oud-marathonloper Gerard Nijboer, presentator Dolf Jansen en Erica Terpstra roemen hem. Jansen: “Als je het puur fysiek bekijkt is het onmogelijk, maar dat is nu juist een reden om het wel te doen.” Nijboer: “In mijn ogen is hij een oermens.” Terpstra, voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF, vindt hem ‘een inspiratiebron voor velen.’ “Hij geeft levenskunst door. En ik hoop dan ook dat iedereen die zijn geschiedenis leest, zelf ook in staat zal zijn vanuit iets negatiefs iets positief te doen.” Bottram: “Een kankerpatiënt kan ook geen vrije dag nemen. Die moet ook door ondanks alle pijn.”

Bottram raakte geblesseerd na een hondenbeet. Hij kreeg veel last van zijn kuit. “Ik heb niet goed naar mijn lichaam geluisterd. De signalen dat het niet goed ging, heb ik genegeerd” (in Dagblad van het Noorden). ” Als zijn blessure dat toelaat, loopt hij zondag de laatste kilometers in Uden.” (Brabants Dagblad) Zondag heeft Bottram ruim 15.000 kilometer afgelegd in veertien Europese landen. Bottram at elke dag 5500 calorieën. Een Duitse uitgever wil zijn boek op de markt brengen.

Recente artikelen