Top-onderzoeksfaciliteit Universiteiten van Nijmegen en Duisburg-Essen operationeel

Array

Grensoverschrijdende samenwerking in MRI-onderzoek

In het Duitse Duisburg-Essen wordt woensdag 29 augustus het Erwin L. Hahn Institute for Magnetic Resonance Imaging geopend. Het is een zeer geavanceerde MRI-onderzoeksfaciliteit van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Duisburg-Essen. Als eersten in Nederland kunnen wetenschappers van het Nijmeegse F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging straks de hersenen onderzoeken met een MRI-scanner van 7 Tesla.

De apparatuur in het gezamenlijke onderzoekscentrum in Duisburg-Essen wordt ingezet voor medisch-klinisch onderzoek. De Duitse onderzoekers zullen wereldwijd tot de pioniers behoren die met MRI-apparatuur van deze sterkte het hele lichaam tot op het niveau van de cel gaan onderzoeken. Het onderzoekscentrum werkt nauw samen met het Westdeutsches Protonen Therapie Zentrum Essen, dat eveneens aan de Duitse universiteitskliniek is verbonden. Het Therapie Zentrum hoopt vanaf 2009 meer dan 2000 patiënten met kanker te kunnen behandelen.



De MRI-scanner heeft een sterkte van 7 Tesla en weegt 33 ton. Voor de magnetische afscherming is nog eens 420 ton staal nodig. De scanner biedt de Universiteit van Duisburg-Essen en het F.C. Donders Centre betere onderzoeksmogelijkheden dan de huidige 1,5 en 3 Tesla machines. Het F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging doet onderzoek naar de werking van de hersenen en beschikt over geavanceerde apparatuur om activiteiten in de hersenen te meten wanneer die met een specifieke taak bezig zijn zoals rekenen of lezen. Zo wordt inzicht verkregen in de neurobiologische fundamenten van het menselijk cognitief vermogen.

De grotere veldsterkte van de nieuwe scanner maakt het mogelijk scherpere beelden te verkrijgen. Hierdoor kunnen de verschillende hersenfuncties op een kleinere schaal worden gedifferentieerd. Dit brengt de onderzoekers een stap dichter bij het doorgronden van de hersenen. Uiteindelijk zal dit de kennis over ziektes als Alzheimer, Parkinson, autisme en dyslexie verhogen en leiden tot medicijnen, therapieën of genezing. De scanner in Essen staat twee dagen per week tot de beschikking van de Nijmeegse onderzoekers.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen