Eerste gekloonde menselijke embryonale stamcellen niet gekloond

De productie van gekloonde menselijke embryonale stamcellen door een Koreaans onderzoeksteam was eind 2004 wereldnieuws. Het leek dat het voor de eerste keer was gelukt om het genetisch materiaal van een lichaamscel succesvol in een ‘lege’ eicel te brengen; de zogenaamde somatic nuclear transfer. Echter de Stamcellen van de Koreaanse stamcelonderzoeker Woo Suk Hwang blijken na aanvullende onderzoek toch niet gekloond te zijn. De cellijn is hoogstwaarschijnlijk ontstaan uit niet-bevruchte eicellen. Eind 2005 bleek echter dat de artikelen van Hwang onjuistheden bevatten. Recent hebben Amerikaanse onderzoekers van het Children’s Hospital Boston en het Harvard Stem Cell Institute aangetoond dat de cellen helemaal niet gekloond waren en hebben hun bevindingen gepubliceerd in het blad Cell Stem Cell.
De Onderzoekers vonden dat de stamcellen van Hwang waarschijnlijk het gevolg zijn van parthenogenese. En Parthenogenese is bij zoogdieren is het nooit waargenomen. Het is het proces waarbij onbevruchte eicellen uitgroeien tot een volledig individu. Bij bepaalde soorten insecten, reptielen en haaien komt dit van nature voor. Eicellen van zoogdieren worden dus gestimuleerd worden tot parthenogenese. Ironisch genoeg was het hoogwaarschijnlijk Hwang bij wie het de eerste keer lukte om zoogdiercellen tot parthenogenese aan te zetten en dan was de groep van Hwang dus verantwoordelijk voor een belangrijke wetenschappelijke doorbraak.De artikelen van Hwang in Science zijn inmiddels ingetrokken en Hwang staat terecht voor fraude.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen