Ritalin is nieuwe partydrug

Array

Ritalin is in opkomst als partydrug. Het wordt door gebruikers, jongeren met de concentratiestoornis adhd, verhandeld onder leeftijdsgenoten. Mensen met adhd hebben concentratieproblemen. De meest voorkomende medicatie is Ritalin. Ritalin is een stimulerend middel en lijkt op drugs als cocaïne. Voor mensen met adhd heeft Ritalin juist een kalmerend effect. Ritalin moet meerdere keren per dag geslikt worden. Het alternatief voor Ritalin is Concerta, dat slechts een keer per dag geslikt hoeft te worden. Concerta wordt minder gebruikt omdat het kostbaar is. In Amerika komt het op grote schaal voor. Hier is dat nog niet het geval. Ritalin kan echter ook een kick geven, inclusief versnelde hartslag, geagiteerdheid, etc. Vandaar de mogelijkheid tot misbruik: Ritalin als drug. Het kick-effect is dosis-afhankelijk: je ziet het meestal bij hogere doseringen dan die welke voor de behandeling van ADHD worden gebruikt. Maar sommige mensen zijn er ook al bij lagere doseringen gevoelig voor. Je zou dit als een ongewenste bijwerking kunnen beschouwen, maar in de drugs-scene wordt dit effect door sommigen juist op prijs gesteld. Dus zijn er “slimme” jongeren die op het idee komen om Ritalin te gaan sparen en te gebruiken als drug. Misbruik dus. Een zeer ongewenste ontwikkeling, die overigens niet nieuw is. Tabletten brengen zo’n € 7,50 per tablet op.
Bij het landelijke instituut voor verslavingszorg Trimbos zegt men nog weinig signalen te krijgen over Ritalin-misbruik.



Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ongeveer één op de acht kinderen met ADHD medicatie krijgt (waarbij ongeveer 5 % van alle kinderen voldoen aan de criteria voor ADHD). “ADHD”-medicatie wordt ook voorgeschreven bij kinderen die niet voldoen aan de criteria voor ADHD. Dat zou je zorgwekkend kunnen noemen. Het kan ook op onzorgvuldigheid wijzen, maar deze kinderen blijken wel behoorlijk wat ADHD-symptomen te hebben.

Die Amerikaanse onderzoeken laten nog iets opmerkelijks zien. Psycho-sociale hulpverlening (inclusief gedragstherapie) en op de school gerichte interventies worden daar bij 1 op de 3 à 4 ADHD-kinderen toegepast. Dus: ook in Amerika, waar het Ritalin-gebruik de spuigaten heet uit te lopen, wordt minder vaak medicatie toegepast (in 1 op de 8 gevallen) dan andere vormen van hulpverlening (in 1 op de 3 à 4 gevallen).

In Balans Magazine schrijft een moeder van een vijftienjarige zoon: ‘Nadat we met het medicijn Ritalin waren gestart, knapte het gedrag van mijn zoon goed op. Na een week of vier ging het weer achteruit. In de weekenden minder dan door de week.’ Wat bleek: ‘Hij had, zoals alle pubers, geld tekort. Hij kwam erachter dat zijn pillen geld waard zijn. Hij kon er 7,50 euro per stuk voor krijgen en begon ze te verkopen. Voor het geld dat hij kreeg, kocht hij jointjes. Hij begon te blowen en belandde regelmatig in minder prettige situaties.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Ritalin is nieuwe partydrug"

  1. -edit redactie: dit soort verhalen kan je beter plaatsen op patiëntenfora. Hier plaatsen we dit soort reacties niet!-

  2. -edit redactie: dit soort verhalen kan je beter plaatsen op patiëntenfora. Hier plaatsen we dit soort reacties niet!-

Comments are closed.

Recente artikelen