Welles Nietes spelletje tussen AZM en Dräger, Inspectie onderzoekt kijkoperatiebrand

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stuurt maandag een circulaire rond aan ziekenhuizen dat gebruik van bepaalde apparatuur van de Duitse fabrikant Dräger gevaren kan opleveren. In het Academisch Medisch Centrum in Maastricht onderging begin deze maand een vrouw een kijkoperatie aan haar borst, waarna weefsel bij het dichtschroeien van de wond met behulp van de apparatuur van Dräger verbrandde. Dat kwam doordat slangen met zuurstof en kooldioxyde waren verwisseld. Dräger beweert al in 2004 te hebben gewaarschuwd dat verwarring bij deze installatie mogelijk is, maar het ziekenhuis in Maastricht zegt deze brief niet te hebben gekregen. De Inspectie gaat nu uitzoeken wat er precies gebeurd is, aldus een woordvoerder na een bericht in het Nederlands Dagblad. Dräger stuurde in juni 2004 een brief naar alle ziekenhuizen die met haar apparatuur werken om hen op de tot dan toe niet onderkende tekortkoming van haar ‘medische gasafname-punten’ te wijzen. Ook het AZM stond op de lijst van geadresseerden. De brief die Dräger inmiddels heeft overlegd, is er een zonder aanhef en kenmerken.



Tegenover de Inspectie ontkent het ziekenhuis deze brief indertijd gekregen te hebben. Volgens een woordvoerder van de Inspectie is er twee weken na de medische misser in het AZM een ‘welles-nietesspelletje’ ontstaan tussen het ziekenhuis en Dräger over de bewuste brief en daarmee ook over de schuldvraag. Die kan voor beide partijen serieuze, juridische consequenties hebben. De vrouw heeft weliswaar geen letsel overgehouden aan de ‘borstbrand’, maar het had volgens de Inspectie-woordvoerder aanzienlijk slechter kunnen aflopen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen