DBC-gids startsein voor inkoop ggz binnen de Zorgverzekeringswet

Array

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en GGZ Nederland publiceerden vorige week de ‘Inkoop- en verkoopgids DGC GGZ 2008’. De gids maakt het voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders mogelijk om uitgangspunten te formuleren met betrekking tot prijs, kwaliteit en volume van de in 2008 te leveren geestelijke gezondheidszorg (ggz). De gids is ontwikkeld ten behoeve van de overgang van de geneeskundige ggz van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet per 1 januari 2008. De ‘Inkoop- en verkoopgids DGC GGZ 2008’ is een gezamenlijk initiatief van ZN en GGZ Nederland. Het biedt een transparant overzicht van de diensten die ggz-aanbieders leveren en die zorgverzekeraars kunnen inkopen. Beide organisaties hebben de gids inmiddels verspreid onder de eigen achterban. De gids vormt een hulpmiddel bij de onderhandelingen over de in- en verkoop van ggz-zorg voor 2008 die inmiddels begonnen zijn.



Volgens Goof van Gemert, plaatsvervangend directeur van GGZ Nederland, biedt de gids niet alleen verzekeraars, maar ook cliënten meer inzicht in het zorgaanbod. “De gids geeft verzekeraars een goed beeld van wat de ggz inhoudt en zij kunnen zo een koppeling maken met de zorgvraag van hun verzekerden.” Chiel Bos, directeur Zorg van ZN: “Zorgverzekeraars zullen zich de komende jaren inspannen om op doelmatige wijze en met oog voor kwaliteit geestelijke gezondheidszorg in te kopen.”

Vanaf 1 januari 2008 valt, naast de somatische zorg, ook de op genezing gerichte geestelijke gezondheidszorg (80% van de totale ggz) onder de Zorgverzekeringswet. Daarom is voor de ggz een prestatiebekostiging op basis van Diagnose Behandeling Combinaties (DBC’s) ontwikkeld, net als voor de ziekenhuissector. De gehele tweedelijns gezondheidszorg (somatisch en geestelijk) wordt hierdoor vanaf 1 januari 2008 op basis van dezelfde uitgangspunten verzekerd en betaald.

ZN en GGZ Nederland vertrouwen erop dat met de ‘Inkoop- en verkoopgids DGC GGZ 2008’ voldoende inhoudelijke basis is gelegd voor de overheveling van de ggz. Op dinsdag 2 oktober 2007 wordt de inkoop- en verkoopgids officieel aangeboden aan minister Klink van volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen