Het is meestal geen borstkanker

Array

De meeste borstaandoeningen en knobbeltjes zijn ongevaarlijk. Bij twijfel: vraag advies aan uw huisarts. Veel vrouwen hebben af en toe pijn in de borsten. Doorgaans zijn de oorzaken hormonaal. Een cyste is een blaasje gevuld met vocht dat in de borst achtergebleven is. Ze kunnen klein of groot zijn. Meestal groeien ze in de premenstruele fase, om tijdens de maandstonden weer te krimpen. Je kunt ze van vorm veranderen door erop te drukken en ze bewegen onder de huid. Ze doen de borst knobbelig aanvoelen. Een cyste is niet gevaarlijk. Wanneer ze groot en pijnlijk wordt, kan ze leeggezogen worden. Na de menopauze blijven cystes meestal voorgoed weg. Een beetje klierweefsel kan samen met bindweefsel een goedaardig gezwelletje vormen. Het voelt stevig en rubberachtig aan. Je kunt het wat bewegen onder de huid. De kans dat het kwaadaardig wordt, is erg klein. Als je er een ontdekt, ga je naar je arts. Die laat het onderzoeken. Wanneer het pijnlijk is en zeker als het groeit, is het beter om het weg te laten nemen.



Een ontsteking van een borstklier ontstaat meestal tijdens de borstvoeding omdat een deel van de melk in de borst blijft zitten. Een deel wordt rood en pijnlijk. Je kunt koorts krijgen en soms ontstaat een abces.

Een ongevaarlijke kleine tumor in een melkgang is de belangrijkste oorzaak van afscheiding uit de tepel. Het gezwelletje komt het vaakst voor bij vrouwen tussen 35 en 55. Het kan gepaard gaan met pijn en je kunt een klein knobbeltje onder de tepel voelen. Het gezwelletje moet uitgesneden en onderzocht worden.

Recente artikelen