Outsource de zorg voor ouders naar India

Array

Overvolle verpleeghuizen, lange wachtlijsten en gebrekkige verzorgingshuizen. Het is geen pretje om oud te worden in Nederland. Erger nog is het in de Verenigde Staten. De goedkoopste plek in een verzorgingshuis kost daar ruim 6000 dollar per maand: onbetaalbaar voor velen. De Amerikaan Steve Herzfeld heeft daarom zijn ouders naar India gestuurd.
24 uur per dag hulp

De moeder van Herzfeld is 89 jaar en lijdt aan Parkinson. In India krijgt ze elke dag een massage en fysiotherapie. Ook heeft ze 24 uur per dag hulp bij allerlei dagelijkse activiteiten. Zijn vader van 93 jaar heeft Alzheimer en beschikt elke dag over een persoonlijke assistent en een kok. De kok heeft hem overgehaald om een vegetarisch dieet te volgen. Hierdoor heeft hij zijn cholesterol medicatie niet meer nodig.



Het paar heeft bij elkaar zes personeelsleden in dienst. Samen met de huisvesting en medicatie kost dat ongeveer 2000 dollar per maand. Hun uitkering van 3000 dollar zou in de VS nog niet de helft van de kosten dekken, maar in India houden ze 1000 dollar per maand over. Dit bedrag zetten de ouders van Herzfeld opzij om familie op bezoek te kunnen laten komen.
Eenderde van de kosten

Voor eenderde van de kosten heeft Herzfeld veel meer voor zijn ouders kunnen regelen dan ooit in de VS mogelijk zou zijn. Zijn moeder krijgt dagelijks een uur fysiotherapie. De fysiotherapeut probeert haar steeds in beweging te houden om de stijfheid van haar benen tegen te gaan. Een verpleegkundige, die de hele dag bij haar is, vlecht bloemen in haar haar, masseert haar armen en benen, houdt haar hand vast terwijl ze televisie kijkt en helpt haar bij het eten.

Een masseur komt elke dag langs bij het paar voor een massage en een kok zorgt voor eenvoudige Indiase maaltijden. De vader van Herzfeld besteedt een groot deel van zijn dag aan televisie kijken in een comfortabele stoel, lezen van lokale engelstalige kranten of een wandeling met zijn hulp naar het strand of door botanische tuinen.
Interessante mogelijkheden

Er zijn echter ook belangrijke nadelen aan India. Allereerst natuurlijk de grote afstand van familie. Maar ook is er nauwelijks ervaring met geriatrische geneeskunde omdat de gemiddelde Indiër niet ouder wordt dan 60. Verder komen er inheemse ziekten voor waar ouderen vanuit de Westerse couveuse nauwelijks afweer tegen hebben. En tenslotte is een betrouwbare voorziening van gas, water en elektriciteit nog niet overal goed geregeld. Zullen deze nadelen echter verbleken bij het grote voordeel van de lage lonen in een arbeidsintensieve branche als de ouderenzorg?

Zorgmarketeer Martijn Hulst ziet interessante mogelijkheden voor ouderenzorg in het buitenland. “Een goede samenwerking tussen Nederlandse en buitenlandse verpleeg- en verzorgingshuizen zou een extra argument kunnen vormen voor een vertrek naar het buitenland,” schrijft hij op zijn weblog. Outsourcen vanwege puur economische redenen gaat hem echter te ver. “In basis moet je de zorg altijd nog goed geregeld hebben in je eigen land.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen