500 patiënten van ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel mogelijk besmet met hiv

Array

Vijfhonderd patiënten van ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel zijn mogelijk besmet met hiv, hepatitis B of hepatitis C. Door een mankement in vier nieuwe desinfectiemachines zijn slangen voor kijkonderzoek aan maag, longen of darmen mogelijk niet goed gereinigd. Volgens het ziekenhuis is de kans op besmetting uiterst gering. Voor alle zekerheid worden de 500 patiënten opgeroepen om binnen een week bloed af te staan.

Ziekenhuis Bernhoven roept patiënten terug na fout in nieuwe machines (30-08-2007)

De nieuwe machines, die op 9 juli (Veghel) en 13 augustus (Oss) in gebruik zijn genomen, blijken technische mankementen te vertonen. Daardoor kan niet gegarandeerd worden dat de instrumenten die gebruikt worden bij scopieën, deugdelijk gereinigd zijn. Bernhoven heeft met onmiddellijk ingang het scopie-programma stilgelegd, tot het probleem door de leverancier van de apparatuur afdoende is opgelost. In Veghel hebben sinds 9 juli 300 patiënten een scopisch onderzoek gehad. In Oss is sinds 13 augustus bij 200 patiënten onderzoek uitgevoerd. Op beide locaties is dit gedaan met mogelijk onvoldoende gereinigde instrumenten.

In ziekenhuis Bernhoven wordt bloed afgenomen, dat vervolgens wordt onderzocht in het microbiologisch laboratorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Ziekenhuis Bernhoven heeft maatregelen genomen om het onderzoek op korte termijn te kunnen uitvoeren. Er zijn extra openingstijden voor bloedafname en er wordt extra personeel ingezet voor de bloedafname van de betrokken patiënten.Daardoor bestaat er een kleine kans op besmetting met hepatitis B, hepatitis C of het HIV-virus.
Deze kans is uitermate gering, maar het is in het belang van de gezondheid van de betreffende patiënten en die van hun omgeving om elk risico uit te sluiten. Daarom ontvangen op donderdag 30 augustus alle betrokken patiënten een brief. Daarin wordt hen verzocht mee te werken aan het onderzoeken van hun bloed. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg en alle huisartsen in de regio zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Om de patiënten zo goed mogelijk te informeren, is een speciaal informatienummer ingesteld: 0413 – 38 18 80.

Dit nummer is bereikbaar op
donderdag 30 augustus van 13.00 tot 20.00 uur;
vrijdag 31 augustus van 09.00 tot 20.00 uur
zaterdag 1 september van 09.00 tot 13.00 uur.

Eind september wordt bekend of er inderdaad mensen besmet zijn. De fout was niet eerder bekend omdat het de eerste machines van dit type zijn die in Nederland gebruikt worden. De kans dat er ook daadwerkelijk besmettingen hebben plaatsgevonden, is volgens directeur René Peters “uiterst gering”. Het ziekenhuis wil echter het zekere voor het onzekere nemen, en heeft de patiënten die met de slecht gereinigde slangen in contact zijn gekomen, opgeroepen bloed af te staan ter controle. Het gaat om ongeveer 500 mensen die in de periode tussen 9 juli en afgelopen dinsdag een kijkonderzoek hebben gehad.
Eind september is er meer duidelijkheid. Het bloedonderzoek is volgens arts microbioloog Sander Leenders niet eerder volledig afgerond. De patiënten lopen kans op besmetting nadat deze week in de ziekenhuizen in Oss en Veghel een mankement ontdekt werd aan vier nieuwe wasmachines voor scopen. Dat zijn slangen die gebruikt worden voor maag-, darm of longonderzoek. Eeen van de medewerkers ontdekte het mankement. In het laboratorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch wordt het onderzoek gedaan om de onafhankelijkheid van het onderzoek te waarborgen.

Bernhoven had de afgelopen dagen overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg om te komen tot een plan van aanpak. Nadat alle patiënten vandaag een brief krijgen, begint het bloedonderzoek.

Het ziekenhuis houdt de leverancier van de apparatuur verantwoordelijk voor alle gevolgen. Volgens het ziekenhuis is het onmogelijk dat er in het ziekenhuis zelf een fout gemaakt is. „Dit is een technisch mankement. Géén ondeskundig handelen van onze kant.“

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen