VWS directeur generaal voor de Volksgezondheid ir. Hans de Goeij opent Gezonde School te Bilthoven

VWS directeur generaal voor de Volksgezondheid ir. Hans de Goeij opent op 12 september het programma Gezonde School op de Werkplaats Kindergemeenschap Kees Boeke te Bilthoven, een middelbare school die in het Utrechtse bekend staat als de WP. Het programma omvat vier elementen:
1. gemiddeld twee uur gezondheidsonderwijs per week over zeven ongezonde leefstijlen: te weinig bewegen, roken, te veel alcohol- en drugsgebruik, verkeerde voeding, te lang internetten, te veel stress en onveilig vrijen
2. strengere reglementering voor bestraffing voor wie bijvoorbeeld wie toch rookt op het schoolplein
3. zorgafspraken voor bijvoorbeeld kinderen met ernstig over- of ondergewicht
4. herinrichting van de kantine (gezonder assortiment), het schoolplein (bouwen van een rookhok) en de gang van zaken tijdens schoolfeesten(indrinkprevalentie terugdringen).

De afgelopen maanden heeft de WP hard gewerkt om lesmateriaal en didactische formules uit te schrijven voor al die wekelijkse twee uren gezondheidsonderwijs. Want het gaat niet alleen om kennisoverdracht maar ook om vaardigheden (gezond koken!) en om attitude (weerstand bieden tegen groepsdruk om ook te roken). Het Julius Centrum houdt onder alle 1200 leerlingen een gezondheidsenquête naar de zeven ongezonde leefstijlen. Die vindt eind september plaats. Eerst worden alle ouders op kleinschalige ouderavonden geïnformeerd. Want die moeten het gezondheidsonderwijs steunen, onder meer door zelf het goede voorbeeld te geven. Op de eerste ouderavond komt Hans de Goeij het programma openen. Geestelijke vaders van het project zijn WP-schoolleider, leraar klassiek talen en oud-verpleegkundige drs. Marijn Backer en Guus Schrijvers.



Op 8 april komen de eerste ervaringen van WP-leerlingen, WP- docenten en de eerste uitkomsten van het Juliusonderzoek aan de orde op een congres op het UMC Utrecht en de WP. Tot dat moment stelt de WP geen lesmateriaal aan derden beschikbaar. Men wil het eerst zelf uitproberen. Vanaf 8 april is de gebruikte vragenlijst beschikbaar voor derden. Wil je meer weten over de Gezonde School in Bilthoven? Marijn Backer is bereikbaar op m.backer at wpkeesboeke.nl meer weten over het onderzoek? Stuur een mail naar Juliusonderzoeker dr. Gerdien de Weert op G.H..deWeert at umcutrecht.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen