Kennis van andere culturen helpt de zorg

Array

Hoe kunnen de verschillen tussen nationaliteiten, culturen en religies bijdragen aan de kwaliteit van de zorg? En hoe organiseer je dat deze bijdrage goed zichtbaar wordt? Met deze vragen gaat VU medisch centrum de komende drie jaar aan de slag. Pastoraat en geestelijke verzorging VUmc start op vrijdag 28 september het interculturalisatie-programma met het symposium ‘De wereld in huis’. Tijdens dit symposium geven sprekers vanuit verschillende disciplines, zoals hoogleraar diversiteit en integratie Halleh Ghorashi en universitair docent Islamitische theologie Arslan Karagül hun visie op deze vraag. In de workshops ’s middags komt de praktijk aan de orde. Het startschot komt van Elmer Mulder, de voorzitter van de raad van bestuur VUmc. Dan begint ook het eerste project: de wereldkeuken. Patiënten en medewerkers van VUmc kunnen voortaan kiezen uit maaltijden van een breed georiënteerde keuken. Deze wereldkeuken presenteert zich ook ’s avonds door de iftar maaltijd te verzorgen, die dit symposium afsluit.



VUmc staat de komende drie jaar in het teken van interculturalisatie met 25 ziekenhuisbrede projecten, dat uitgaan van concrete vragen uit de dagelijkse praktijk.

Bijvoorbeeld:

* Hoe komt kennis van en ervaring met andere culturen het beste aan bod in onze opleidingen?
* Hoe leren we omgaan met grote groepen bezoekers bij een patiënt? Voor allochtone patiënten en hun families is dat vanzelfsprekend, terwijl Nederlanders dat niet zijn gewend.
* Kunnen we met elkaar in gesprek komen over medisch-ethische vraagstukken?

Recente artikelen