Voortgezet Onderwijs start nieuw fitnessconcept op school

Array

Overgewicht aangepakt met “het nieuwe gym”
Vandaag opent FitClass zijn eerste eigen fitnesslokaal. Dit nieuwe sportconcept wordt gesteund door onder andere de Nederlandse Hartstichting en het Erasmus Medisch Centrum. Het FitClass Concept biedt het onderwijs in Nederland een structurele en duurzame oplossing tegen overgewicht en inactiviteit bij de schoolgaande jeugd. Structureel doordat de leerlingen gedurende hun hele schooltijd jaarlijks getest kunnen worden op de conditie en duurzaam door het high-tech fitnesscenter op school. Burgemeester Opstelten geeft vandaag het officiële startschot voor het FitClass Concept op het Citycollege St. Franciscus in Rotterdam.

“We zijn er trots op dat Rotterdam de eerste gemeente is die van start gaat met het FitClass Concept. Als sportstad geven wij hoge prioriteit aan de gezondheid van tieners in Rotterdam en willen daar ook duurzaam in investeren”, aldus Burgemeester Opstelten. “We gaan nu onderzoeken of we FitClass kunnen gaan onderbrengen op scholen in alle dertien deelgemeenten van Rotterdam.” Hiermee is Rotterdam voorloper met het geven van een duidelijk antwoord op de overgewichtproblematiek in Nederland.



De sportmedische conditietest kan overal plaatsvinden met het mobiele testlab van FitClass. Door de capaciteit van 650 leerlingen per dag is het voor het eerst mogelijk om op dergelijk grote schaal inzicht te krijgen in het fysieke conditieniveau van kinderen. Na het testen voorziet FitClass de leerlingen van een persoonlijk conditierapport en beweegplan. Via de interactieve FitClass website kunnen de leerlingen hun voortgang bekijken. Deze online coach draagt bij aan de motivatie van de leerlingen. Voor het MBO onderwijs heeft FitClass een samenwerkingsverband met ROC Midden Nederland. Gezamenlijk kunnen ze 30.000 ROC studenten testen en voorzien van een conditierapport en beweegplan. Verder voert FitClass alle conditietesten uit voor het voeding- en beweegprogramma ‘Super Fit’ in opdracht van Sport en Recreatie Rotterdam.

Het FitClass Center

Om leerlingen tijdens de gymles en na schooltijd ook de mogelijkheid te geven aan hun conditie te werken, biedt FitClass kosteloos een high-tech fitnessruimte op scholen aan: het FitClass Center. De leerlingen maken hier gebruik van apparatuur dat wordt aangestuurd door de eigen hartslag. Professor Hans Büller, Voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC zegt hierover: “Het FitClass concept is medisch onderbouwd en daardoor betrouwbaarder dan andere meetinstrumenten. Dit in combinatie met de schaal waarop kan worden getest is simpelweg ongekend”, aldus de kinderarts. Verder belangrijk volgens Büller: “FitClass is het nieuwe gym. Het maakt onderdeel uit van het lesprogramma in tegenstelling tot de vele andere initiatieven op dit gebied, waarmee het een duurzame oplossing biedt.”

Brede School

Gisteren zijn in de Miljoenen Nota de belangrijkste beleidsonderwerpen in 2008 met betrekking tot sport en bewegen uiteengezet. Deze onderwerpen zijn:

1. Het stimuleren van beweging en tegengaan van inactiviteit, met speciale aandacht voor de jeugd.
2. Het zorgen dat jongeren dagelijks kunnen sporten en bewegen, binnen en buiten de schooluren.

Gemeenten hebben in het kader van de ‘Brede School’ ook de doelstelling om scholen na schooltijd een maatschappelijke rol te laten vervullen en programma’s te bieden voor naschoolse opvang. Het FitClass Concept sluit hier naadloos op aan omdat het scholen de mogelijkheid geeft leerlingen na schooltijd te begeleiden.

Ouder- en buurtparticipatie

Na 16:00 uur kunnen ook ouders en buurtbewoners tegen een vergoeding gebruik maken van het FitClass Center. Voor de testen worden zij begeleid door een fysiotherapeut of docent LO. Net als de leerlingen krijgen ook zij een conditietest en een individueel beweegplan. Hiermee wil FitClass een laagdrempelige omgeving bieden aan mensen die nu nog niet actief zijn. De huidige fitnesscentra kennen voor deze doelgroep vaak nog een te hoge drempel. Het FitClass programma is niet vrijblijvend maar altijd op afspraak. Hierdoor blijven deelnemers gedurende het programma gemotiveerd om hun persoonlijke doelstellingen te behalen.

FitClass en docenten

De docenten lichamelijke opvoeding worden door FitClass opgeleid om het programma te kunnen integreren in de gymlessen. Met FitClass krijgen de gymlessen een nieuwe invulling. Er wordt gesport op trendy muziek terwijl alle leerlingen in de klas actief aan het sporten zijn in de persoonlijke hartslagzone.

Beeldmateriaal in hoge resolutie kunt u vinden via de website van Edelman:

http://www.edelmanpr.nl/pressroom.php?Action=Illustrations&CompanyId=78

De toespraken van Willem Vonk (Directeur Citycollege) en Geke Buwalda (Lid Directie ROC midden Nederland) kunt u eveneens vinden op de website van Edelman onder het persbericht via: http://www.edelmanpr.nl/pressroom.php?Action=PressReleases&CompanyId=78

Over FitClass

In 2003 is FitClass in België opgericht door twee fysiotherapeuten. Zij ontwikkelden een laagdrempelig beweegconcept om kinderen en andere mensen die onvoldoende bewegen aan te zetten tot meer beweging. In 2006 hebben Andy Han (al 20 jaar ondernemer in de fitnessbranche) en drs. Daniël Rood (afgestudeerd aan University of Florida en Universiteit Nyenrode) het concept naar Nederland gehaald. Zij hebben het concept in Nederland verder doorontwikkeld. FitClass wordt gesteund door een Comité van Aanbeveling dat bestaat uit Prof. dr. Hans Büller, kinderarts en voorzitter Raad van Bestuur Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, dr. Hans Stam, directeur van de Nederlandse Hartstichting, Hans Wiegel, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland en Herman Bruggink, President Universiteit Nyenrode. FitClass is in Rotterdam gevestigd en heeft 5 medewerkers. Zie voor meer informatie: www.fitclass.nl.

Recente artikelen