Verpleegkundigen en patiënten promoten succesformule voor ziekenhuizen

Array

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) gaan samen werken aan ‘magnet hospitals’: ziekenhuizen die zich onderscheiden door uitstekende verpleegkundige zorg en patiëntveiligheid. Daardoor hebben zij een sterke aantrekkingskracht op verpleegkundigen. De NPCF en V&VN zien in ‘magneetziekenhuizen’ een kans voor de Nederlandse zorg.

In de Verenigde Staten heeft het concept van ‘magnet hospitals’ zijn succes inmiddels bewezen. In magneetziekenhuizen is de arbeidstevredenheid bij verpleegkundigen hoger, zijn er weinig problemen met werving en lage verloopcijfers. Ziekenhuizen die het Magnet-certificaat verworven hebben, scoren daardoor significant beter op kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. Zij bereiken hun goede resultaten door hun strategisch beleid op het terrein van faciliteiten/ict, organisatie en HMR samenhangend te ontwikkelen. Magneetziekenhuizen zijn zowel vanuit het perspectief van patiënten een interessante ontwikkeling, als vanuit het perspectief van de verpleegkundige beroepsgroep. De NPCF en V&VN hebben een strategische alliantie gesloten om de ontwikkeling van magneetziekenhuizen in Nederland te stimuleren.



De NPCF en V&VN maken momenteel een vertaling van het Amerikaanse concept naar de Nederlandse situatie en hebben de ambitie om in 2008 de samenwerking te zoeken met een aantal Nederlandse ziekenhuizen om met de succesformule te experimenteren. De NPCF wil met name de inbreng van de patïent verzekeren in het nieuwe model.

Recente artikelen