Ouderen met ernstige psychische problemen gebaat bij life review

Array

Ouderen met ernstige en langdurige psychische problemen hebben baat bij een cursus life review: een cursus waarin zij door middel van creatieve opdrachten geholpen worden bij het maken van hun levensverhaal. De ouderen waarderen de cursus niet alleen, ze ervaren ook een hogere kwaliteit van leven dan ervoor. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten die dinsdag 9 oktober op een studiemiddag van het Trimbos-instituut worden gepresenteerd.

Aan het onderzoek namen 25 patiënten van een psychiatrisch ziekenhuis en 11 bewoners van een beschermende woonvorm deel. De life review cursus die zij volgden is een bewerking van de bestaande cursus ‘Op zoek naar zin’ voor ouderen met lichte of matige depressieve klachten. De cursus bestaat uit twaalf bijeenkomsten over onder andere de huizen waar je woonde, vriendschap en keerpunten in je leven. De cursus is aangepast voor deze nieuwe doelgroep. De bijeenkomsten zijn ingekort, er zijn minder verbale opdrachten en het huiswerk is afgeschaft.



Uit onderzoek blijkt dat de cursus in deze uitvoering geschikt is voor ouderen met ernstige en langdurige psychische problemen. 74% van de deelnemers was tevreden met de cursus. Zij vonden de cursus zinvol, helpen bij hun problemen en zowel plezierig als confronterend tegelijkertijd. Iets meer dan de helft van de deelnemers had het gevoel dat de cursus geholpen had bij hun problemen. Ze waren positiever over zichzelf gaan denken, hadden meer zelfvertrouwen en waren beter in staat gebeurtenissen uit het verleden een plek te geven. Bovendien waren na het volgen van de cursus de deelnemers significant meer tevreden met hun leven. Dit geldt met name voor degenen met relatief veel depressieve klachten aan het begin van de cursus.

De cursusbegeleiders die aan het onderzoek meededen vinden de cursus eveneens een waardevolle interventie voor ouderen met ernstige psychische problemen. Zij vinden dat de cursus voorziet in een leemte in de hulpverlening aan deze doelgroep.

– Studiemiddag Op zoek naar zin voor ouderen met een lange geschiedenis in de GGZ, 9 oktober 2007, Trimbos-instituut Utrecht.
– Op zoek naar zin. Een cursus voor ouderen met een chronische psychiatrische aandoening. Prijs: € 42,50. Artikelnummer: AF0747.

VERGEET DE PINKFACTS ACTIE NIET!.

PINKFACTS: LAAT ZIEN DAT JE OM ZE GEEFT! 

In deze actie maand veilen we allerlei Pink Ribbon Goodies op EBAY onder het motto: “Together we can make a difference”

Recente artikelen