Kinderen willen zelf beslissen over orgaandonatie

Array

Een ruime meerderheid van de kinderen tussen de 9 en 14 jaar, namelijk 67 procent, wil zelf beslissen wat er met hun organen gebeurt na hun dood. Zestig procent van hen wil wel donor worden. Dat constateert het NOS Jeugdjournaal vrijdag op basis van onderzoek onder 2629 schoolkinderen. Van de veertig procent die geen organen wil afstaan, zegt de helft het idee niet heel te blijven na de dood niet ‘fijn’ te vinden. Onder hen vindt één op de vijf orgaandonatie een eng idee. De helft van alle kinderen wil een keer les krijgen over orgaandonatie, terwijl 93 procent van de kinderen aangeeft er bekend mee te zijn.

Aanleiding voor het onderzoek zijn uitspraken van de Groningse gezondheidspsychologe Marion Siebelink, die er voorstander van is kinderen op jonge leeftijd te laten beslissen of ze na hun overlijden orgaandonor willen zijn. Op dit moment mogen kinderen dat pas vanaf hun 16e beslissen. In juli werd bekend dat het Universitair Medisch Centrum Groningen de mogelijkheden onderzoekt van kinderen onder de 12 jaar om vaker orgaandonor worden. Zo wordt bekeken welke factoren een rol spelen bij orgaandonatie door kinderen. Er zou een tekort aan kinddonoren bestaan, terwijl er een grote behoefte is aan donororganen.



Eind vorig jaar stonden 34 kinderen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie. Kinderen die een transplantatie moeten ondergaan, hebben vaak een donororgaan van een ander kind nodig. Wettelijk is dit ook mogelijk, maar de onderzoekers vinden dat er nu te weinig bekend is over donatie door kinderen. In het onderzoek wordt onder meer bekeken wie het besluit neemt om donor te worden: de ouders of de kinderen zelf.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen