Trimbos-instituut: internettherapie helpt

0
211

Is het mogelijk om een licht depressieve patiënt met een gerust hart doorverwijzen naar www.kleurjeleven.nl en een zware drinker naar www.alcoholdebaas.nl en een patient voor cognitieve gedragstherapie naar www.interapy.nl? Volgens het Trimbos-instituut wel, de behandeling via internet van een depressie, angststoornis of alcoholprobleem is zinvol. De behandelkosten zijn laag omdat er geen therapeutencontact is. En de belasting voor een patient in veel lager. De voordelen voor de patient zijn anonimiteit, geen reiskosten en de mogelijkheid om in de eigen tijd therapie te krijgen.

Therapie via internet bereikt meer mensen, in een eerder stadium van hun klachten. De internethulp past in de ‘stepped care benadering’ bij psychische problemen; met lichte hulp beginnen en steeds een stapje zwaarder als het nodig is. E-mental health past ook in de wens van steeds meer burgers en patiënten om zelf meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid. Er zijn momenteel 65 websites met ‘e-mental health’-behandelingen. Al zijn ze niet allemaal even goed. Sommige zijn alleen te raadplegen na een indicatie van de huisarts. De e-cliënten staan onder virtuele behandeling van een therapeut. Ze doen oefeningen en houden een logboek bij van gedrag en gevoelens. De therapeut houdt vorderingen en terugval in de gaten en adviseert iemand zwaardere hulp als het nodig is.

In de database op www.icom.trimbos.nl zijn enkele internetbehandelingen terug te vinden.

Vorig artikelOnder narcose kan je nog horen
Volgend artikelGroen afvallen doe je bij Staatsbosbeheer
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.