Hoogopgeleide werkende vrouw heeft op latere leeftijd meer stress

Array

Hoopopgeleide, werkende vrouwen van vijftig jaar en ouder lopen een groot risico op stressklachten zoals een burn-out. Door hun werk ervaart meer dan een derde van deze vrouwen een te grote psychische belasting. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau SKB. De dubbele rol van de hoogopgeleide vrouw wringt hoe ouder ze wordt. In alle leeftijdsgroepen loopt deze ideale werkende huisvrouw en moeder een grotere risico op stressklachten zoals burn-out dan hoogopgeleide mannen en laagopgeleide vrouwen.
Arbeidspsycholoog Louise Boelens, die aan het onderzoek werkte, vindt dit een schrikbarende uitkomst. “Het blijft een grote vraag waarom juist deze hoogopgeleide vrouwen zo’n hoge prijs betalen. Hoogopgeleide mannen maken immers net zulke lange, zo niet langere werkdagen,” zei Boelens in Trouw. Zo blijkt uit onderzoek van SKB.

Onderzoeksbureau SKB voerde een enquete uit onder 900.000 werknemers in Nederland en op verzoek van Louise Boelens, voor haar boek ‘Vrouwen van 50: lef, lust en nieuwe ambitie’. In Nederland ervaart ongeveer 22 procent van de werkende mensen te veel stress. Het zijn alleen de hoogopgeleide werkende vrouwen die hier aanzienlijk van afwijken. Het onderzoek toont aan dat de vermoeidheid flink toeneemt naarmate de vrouwen ouder worden. Volgens arbeidspsycholoog Boelens is het een schrikbarende uitkomst dat met name hoogopgeleide 45plus vrouwen kampen met een hoge psychische vermoeidheid. Uit haar boek blijkt dat deze vrouwen, onder andere ten gevolge van de emancipatie, behoorlijk gelukkig zijn en veel elan ervaren. Waarom juist hoogopgeleide vrouwen deze prijs middels hun gezondheid betalen is een grote vraag, want op papier maken hoogopgeleide mannen immers net zulke lange, zo niet langere werkweken. Hypothesen om de grote stress onder vrouwen te verklaren, heeft de auteur wel: hoogopgeleide vrouwen hebben vaak een behoorlijke werkambitie en gaan meer werken zo gauw de gezinssituatie dat toelaat. Maar mede door deeltijdwerk belanden ze vaak in relatief lagere posities met ongunstiger arbeidsomstandigheden, lagere salarissen en een te hoog werktempo. Terwijl bij een baan van grotere omvang de dubbele rol toch gaat wringen: op het werk heerst nog de mythe van volledige beschikbaarheid en thuis die van de ideale moeder en huisvrouw. Daarnaast werken vrouwen vaak in sectoren waar het werk sowieso een grote emotionele belasting met zich meebrengt. Niet voor niets zijn de stresscijfers het hoogst in sectoren als zorg en onderwijs.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen