Trouw start stevige lobby over sponsorgelden patiëntenorganisaties

Array
Trouw opent deze week de aanval op de sponsorgeld vanuit de farmaindistrie.Uit onderzoek van Trouw bleek zaterdag dat de farmaceutische industrie patiëntenorganisaties veel geld toestopt, maar dat zij het zeer selectief. ‘Patiënt is er niet voor de marketing’
In een tweede artikel zeggen Iris van Bennekom, directeur van de Nederlandse Consumenten en Patiënten Federatie, en Gerard Plessius, directeur van het subsidiefonds van VWS, voor een eerlijker verdeling van steun aan patiëntengroepen. In het artikel ‘Geld farmaceuten moet in een fonds’  Fabrikanten van geneesmiddelen zouden volgens de geinterviewden het sponsorgeld dat ze geven aan patiëntenorganisaties,in een apart fonds moeten stoppen. Daaruit kunnen vervolgens farmaceutische projecten worden betaald.Twee dagen daarvoor liet Trouw ons in het artikel Industrie sponsort winstgevende ziekten  weten dat Medicijnfabrikanten vooral organisaties sponsoren van patiënten met lucratieve aandoeningen. En geven zijn in het artikel De machtige lobby van de patiënt het startsein voor een verhalen reeks die die lobby alleen maar ondersteunt. Volgens Trouw wantrouwen patiënten de informatie van farmaceutische bedrijven. Toch wordt de industrie vaak gebruikt als melkkoe voor de verenigingskas van patiëntenorganisaties. De farmaceutische industrie sponsort graag:
patiënten zijn een goedkoop en tegelijk krachtig instrument bij de marketing van geneesmiddelen. Afgelopen voorjaar heeft Trouw aan de 44 leden van Nefarma, de vereniging van innovatieve farmaceutische bedrijven, kopieën gevraagd van de sponsorcontracten met patiëntenorganisaties. Het resultaat hiervan valt te lezen in  Sponsorcontract: ‘bedrijfsgeheim’ 

Het is dus geen gehein dat Medicijnfabrikanten sponsoren  Zeventien organisaties die zich inzetten voor mensen met chronische aandoeningen, kregen vorig jaar ruim 80 procent van het geld dat de farmaceutische industrie aan patiëntenverenigingen gaf.

Vorig jaar sponsorde de industrie 74 patiëntenverenigingen met in totaal 2,2 miljoen. Daarvan ging 1,8 miljoen euro naar verenigingen van patiënten die langdurig, soms hun leven lang, medicijnen slikken.

De resterende 4 ton werd verdeeld onder bijna 60 patiëntenorganisaties op allerlei terreinen. Er zijn in Nederland ongeveer 400 patiëntenverenigingen actief.

Trouw vroeg aan 44 farmaceutische bedrijven kopieën van sponsorcontracten met patiëntenorganisaties. Twee bedrijven weigerden, maar besloten onder dreiging van een kort geding alsnog inzage te geven.

Patiëntenorganisaties voor seksueel overdraagbare aandoeningen kregen in 2006 het meeste geld van de industrie: bijna 3 ton. Astmapatiëntenverenigingen ontvingen gezamenlijk 240 000 euro.

In strijd met de eigen gedragscodes zijn patiëntenorganisaties zelf niet altijd open over de sponsoring door de industrie. Maar wie is hier nu schuld aan? Welke doel heeft trouw met deze lobby?Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen