Geen verband tussen roken en Multiple Sclerose

Array

Over de oorzaak van Multiple Sclerose (MS) en de redenen waarom de ziekte bij de een snel en bij de ander traag verloopt, is nog weinig bekend. Uit onderzoek uitgevoerd door de afdeling Neurologie van het UMCG en ondersteund door MS Anders blijkt dat het roken van sigaretten geen invloed heeft op het ziektebeloop van MS. De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Neurology.

In het onderzoek werd de invloed van roken onderzocht op de snelheid waarmee invaliditeit toeneemt. Ook werd nagegaan of roken het begin van de zogenaamde secundair progressieve fase versnelt. De secundair progressieve fase is een verandering in het ziektebeloop, waarna de invaliditeit geleidelijk en onophoudelijk toeneemt. Voor deze vorm bestaan er geen goede behandelingsmogelijkheden.



Bij 364 MS-patiënten werd via een gedetailleerde vragenlijst nagegaan of zij rookten of ooit gerookt hadden, alsook de leeftijd van beginnen en eventueel stoppen met roken. Hoeveel zij rookten werd bepaald door onder meer het aantal pakjaren te berekenen, waarbij 1 pakjaar werd gedefinieerd als het roken van 20 sigaretten per dag gedurende 1 jaar. Patiënten werden afhankelijk van het gemiddeld aantal sigaretten dat zij per dag rookten, ingedeeld in drie groepen: geen, 1-10 en meer dan 10 sigaretten per dag. Van de 364 patiënten rookten er 263.
In het onderzoek werden de tijden van rokers en niet-rokers vergeleken tot het bereiken van de secundair progressieve fase en van twee invaliditeitsniveaus, de EDSS-scores 4.0 ‘beperkte loopafstand’ en 6.0 ‘heeft een stok nodig bij het lopen’. De EDSS-score is een veelgebruikte schaal waarop de ernst van de ziekteverschijnselen met een cijfer van nul tot tien wordt weergegeven. Daarnaast werd ook de MSSS-score vergeleken, een score die de snelheid van progressie meet. De onderzoekers konden geen verband vinden tussen het roken van sigaretten en het sneller achteruitgaan van de klachten of het sneller beginnen van de secundair progressieve fase. Het UMCG verzamelt sinds 1985 gegevens van patiënten met MS die bij de afdeling Neurologie onder medische controle zijn. Deze uitgebreide longitudinale gegevens maken het mogelijk na te gaan hoe lang het bij elke patiënt heeft geduurd tot deze een bepaald niveau van invaliditeit heeft bereikt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen