Wim Hol ontving Thomassen à Thuessink-penning UMCG

Array

Wim Hol, hoogleraar Biochemistry and Biological Structure in Seattle (Washington, USA), ontving donderdag 25 oktober 2007 de Evert Jan Thomassen à Thuessink-penning. Hij krijgt deze penning tijdens de UMCG Onderwijs & Onderzoekdag uitgereikt door Sibrand Poppema, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG. De Evert Jan Thomassen à Thuessink-penning is een onderscheiding die door de Raad van Bestuur van het UMCG isingesteld.

Biochemicus Wim Hol (Beneden-Leeuwen, 1945) is hoogleraar Biochemistry and Biological Structure in Seattle (University of Washington, USA). Hij geeft leiding aan een multidisciplinaire groep die zich in hun onderzoek vooral richt op het doorgronden van de molecuulstructuur van eiwitten (proteïnen). Doel van zijn onderzoek is om de exacte werking van eiwitten te achterhalen en om te bepalen hoe zij ingezet kunnen worden bij de ontwikkeling van medicatie. Hiermee wil hij het gat dat er is tussen de moleculaire basis van ziekteveroorzakers en een effectieve behandeling overbruggen. Hij is een van ‘s werelds meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van ziekteverwekkende eiwitten. Met zijn onderzoek heeft hij grote doorbraken bewerkstelligd in de ontwikkeling van nieuwe behandelingen op het gebied meerdere tropische infectieziekten, met name cholera, slaapziekte, malaria en tbc. Verder heeft hij met zijn onderzoeksgroep de structuur van topoisomerase I ontrafeld; zeer belangrijk in het ontwikkelen van nieuwe anti-kankermiddelen.



De penning wordt toegekend voor het bereiken van een unieke prestatie op het gebied van de (top)patiëntenzorg, onderwijs en opleiding of onderzoek. De ontvanger dient van buitengewone betekenis te zijn geweest voor de geneeskunde. Het is een internationale prijs en niet alleen voorbehouden aan medewerkers van het UMCG.

De penning is ontworpen en vervaardigd door kunstenaar Jan Steen. Op de bronzen penning staat een portret van Evert Jan Thomassen à Thuessink, die in 1797 als hoogleraar praktische geneeskunde in Groningen een academisch opleidingsinstituut begon. Evert Jan Thomassen à Thuessink is daarmee te beschouwen als grondlegger van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

De Thomassen à Thuessink Lecture

Direct nadat hij de Evert Jan Thomassen à Thuessink-penning in ontvangst heeft genomen, spreekt Wim Hol de eerste ThomassenàThuessink Lecture uit. Deze lezing vormt een nieuwe traditie van het UMCG. Ieder jaar zal tijdens de UMCG Onderwijs & Onderzoekdag een internationaal befaamde wetenschapper deze lezing verzorgen. Het moet hierbij gaan om een onderzoeker die actief is op kruisgebieden met de medische wetenschap en die viaonderzoek doorbraken in medisch klinische behandelingen in gang heeft gezet.

“Wim Hol genoot zijn opleiding als biochemicus en structureel bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, één van de weinige centra in de wereld die, in de voetsporen van Max Perutz, met behulp van X-stralen-kristallografie de structuurbepaling van eiwitten onderzochten. Wim Hol bestudeerde in de aanvangsjaren van zijn academische carrière vooral het koperbevattend eiwitcomplex haemocyanine, verantwoordelijk voor het transport van zuurstof in artropoden. Vanaf de late jaren 80 engageerde hij zich in het onderzoek naar de structuur van zgn. glycosomale enzymen uit de Trypanosoma brucei, een parasiet die de ‘slaapziekte’ veroorzaakt en verantwoordelijk is voor de dood van duizenden runderen in vooral Afrikaanse landen. Dit onderzoek was een gemeenschappelijk initiatief met het Instituut voor Cellulaire Pathologie (UCL) waarbij de UGent via ondergetekende werd betrokken als specialist in de microsequentieanalyse van eiwitten. Een eerste gemeenschappelijke publicatie verscheen in het tijdschrift EMBO Journal eind 1987. Wim Hol zou tot op de dag van heden verdere studies uitvoeren over de enzymen van T. brucei, hoewel hij zich, mede dankzij uitbreiding van zijn staf aan medewerkers, inwerkte in de studie van andere eiwitten van algemeen belang, zoals o.m. lipoamide- dehydrogenase, een voor biochemici welbekend sleutelenzyme in de aansluiting van de glycolyse op de Krebs-cyclus.”

“De internationale erkenning voor Wim Hol in de beginjaren ‘90 werd nog duidelijker zichtbaar toen hij in 1991 een leerstoel in de Structurele Biologie aanvaardde aan het Howard Hughes Medical Institute (Universiteit van Washington) en er directeur werd van een nieuw centrum voor de studie van de biomacromoleculaire structuren. Hij focusseerde zijn onderzoek hoofdzakelijk op eiwitten van medisch belang, m.a.w. eiwitten uit pathogene organismen die ziekten veroorzaken zoals tuberculose, cholera en lepra, en uiteraard ook nog de slaapziekte. Als gevolg van deze studie geniet het werk van prof. Hol veel belangstelling van farmaceutische firma’s. Zijn zeer uitgebreide publicatielijst omvat 280 a1-publicaties, 32 hoofdstukken in boeken en 14 hoofdstukken in zgn. Proceedings van congressen of symposia. Het belang van zijn werk wordt o.m. geïllustreerd door 7 artikels in Nature en 8 in Science (impactfactoren 22). De publicaties van Hol en medewerkers werden niet minder dan 10800 maal geciteerd, één van de hoogste scores in dit onderzoeksveld. De internationale erkenning van prof. Hol blijkt ook uit het feit dat hij lid is van de editorial board van een 5-tal toptijdschriften, en reviewer van ingestuurde artikels van 13 tijdschriften en van projecten aangevraagd bij 6 financierende instellingen, in de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Hij werd tot op heden niet minder dan 380 maal uitgenodigd om over zijn werk te spreken op internationale congressen, symposia en workshops. Zelf organiseerde hij 23 workshops of specieke meetings op internationale congressen. Verschillende daarvan handelden over het thema van Drug design against Parasites en Drug design for the third world.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen