EMcare: patiënten op de juiste plek

0
147

Aan de Zuidas, waar ook VU medisch centrum zit, bestaat veel behoefte aan snelle diagnostiek bij werkgerelateerde klachten. VU medisch centrum wil dat bieden door samenwerking met EMcare. ‘Preventief ingrijpen kan veel leed voorkomen. Daaraan bestaat een grote behoefte. We zitten aan de Zuidas met bedrijven als KPMG, KLM en ABN-AMRO. Bedrijfsartsen verzoeken ons veelal om hun medewerkers met voorrang poliklinisch te behandelen. Snel diagnosticeren is namelijk heel belangrijk bij werkgerelateerde klachten. Mensen moeten zo kort mogelijk thuis komen te zitten. Zitten mensen eenmaal ziek thuis, dan duurt het vaak lang voordat zij weer op de werkvloer terug zijn’, zegt orthopeed Barend van Royen.

Zelfstandige poliklinische dienst

EMcare is een initiatief van het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Klachten Bewegingsapparaat en New Yield, sinds 2000 onderdeel van Erasmus MC. EMcare is een zelfstandige arbeidsgeneeskundige poliklinische dienst. Van Royen: ‘Zij gaan mensen die worden doorverwezen met arbeidsgerelateerde klachten aan het houdings- en bewegingstelsel, zoals rug, schouder, knie en gewrichten, diagnosticeren. Hun rol is nog het beste te vergelijken met de ‘Intell-inside’ verwijzing op computers. Een goede, snelle processor, met VUmc als hardware.’Zorg organiseren rondom de patiënt
‘Patiënten op de juiste plek behandelen’, verwoordt Frank de Man het doel van EMcare. De Man is directeur financiën en marketing. ‘Zorg moet anders georganiseerd worden. Beter, sneller en kostenefficiënter. Rondom de patiënt georganiseerd in plaats vanuit de zorgaanbieder. Daarin kunnen wij een belangrijke rol spelen.’ VUmc is één van de vijf partners van EMcare, die daarmee een landelijke dekking nastreven.