VU past als eerste in de wereld nieuwste chip (rfid)-technologie toe

Array

Nederlandse universiteitsbibliotheek past als eerste in de wereld nieuwste chip (rfid)-technologie toe

Al jaren maken bibliotheken dankbaar gebruik van rfid (radio frequency identification). Met de opvolger van de barcode, zoals de technologie wordt gezien, kunnen klanten van bibliotheken meerdere boeken tegelijk scannen en via een gebruikersvriendelijk selfservicestation aan zichzelf uitlenen. Boeken kunnen dankzij rfid ook nooit meer zoek raken. Handig. Zeker als je ruim 1.4 miljoen boeken in beheer hebt, zoals de universiteitsbibliotheek van de VU. Maar het kan allemaal nóg efficiënter, vinden ze in Amsterdam. Begin november stapt de Vrije Universiteit daarom als eerste universiteitsbibliotheek ter wereld over op een nieuwe wereldwijde standaard: UHF (Ultra High Frequency), voluit UHF Gen 2.UHF is in nauwe samenwerking met het Centraal Boekhuis, die jaarlijks 65 miljoen boeken aan de Nederlandse boekhandels levert en de mensen achter Improvement-it ontwikkeld. Een Nederlandse vinding, die in minder dan twee jaar tijd is uitgegroeid tot een wereldwijde standaard in boekenland. De voordelen zijn dan ook evident. UHF rekent af met twee oude ‘stoorzenders’ in de wereld van het boek. Celestin Brouwer, CEO van Improvement-it en al vijftien jaar werkzaam in de branche: ‘Veel boekenplanken zijn van metaal en dat was voorheen een groot probleem, maar met UHF niet meer. Hetzelfde geldt voor flinterdunne boekjes die dicht tegen elkaar aan staan. Met de oude standaard waren de chips van deze boeken niet afzonderlijk te ‘lezen’ . Nu wel.’

Behalve beter uitleesbaar zijn UHF-chips een stuk goedkoper dan de oude standaard chips (HF, High Frequency), wat toepassing in grote volumes interessant maakt. De tijd van pilots is dan ook voorbij. Met UHF wordt steeds vaker serieus zaken gedaan. Boekhandel Selexyz stapte als eerste over op UHF en had daarmee een wereldprimeur. Die eer gaat nu ook naar de VU, die begin november live gaat met UHF en zich zodoende de eerste universiteitsbibliotheek ter wereld mag noemen die kiest voor de slimme chip. Brouwer is trots op de samenwerking met de VU en stelt alles in het werk om de implementatie succesvol af te ronden. Didi Mulder van de VU is vol vertrouwen. Nu al zijn 220.000 van ‘haar’ boeken gelabeld en staan er drie selfservice-stations in de bibliotheek. Mulder: ‘Als universiteit wil je natuurlijk graag voorop lopen.’ Toch is het geen kwestie van prestige dat de VU als eerste universiteitsbibliotheek ter wereld overstapt op UHF. Ze moesten wel. Mulder: ‘Met HF waren we uitontwikkeld en konden we geen kant meer op. Brouwer: ‘UHF biedt inderdaad veel meer mogelijkheden. Denk alleen al aan een stukje ‘smart shelving’, het plaatsen van boekenplanken met antennes. Bovendien is het klantvriendelijker, omdat je niet overal poortjes hoeft te plaatsen. UHF is van veel grotere afstanden te lezen.

Rob

Recente artikelen