Het Lucas Ziekenhuis in Amsterdam gaat hartpatiënten volgen met telemonitoringsysteem van Philips

Array

Het Lucas Ziekenhuis in Amsterdam gaat hartpatiënten thuis in de gaten houden. De patiënten krijgen apparatuur mee om thuis dagelijks bloedddruk en gewicht te meten. De gegevens komen automatisch bij het ziekenhuis terecht, dat ingrijpt als de gegevens boven een bepaalde waarde komen. Vanaf vandaag worden ruim honderd patiënten met chronisch hartfalen thuis bewaakt via het Philips Motiva systeem. Zo verbetert niet alleen de kwaliteit van leven van deze patiënten, maar kunnen ook vele ziekenhuisopnames voorkomen worden. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis is niet het eerste Nederlandse ziekenhuis dat een telemonitoringsysteem voor hartfalenpatiënten daadwerkelijk in de dagelijkse praktijk invoert. Het Martini ziekenhuis Groningen doet dit al sinds het begin van jaar. Deze toepassing is onderdeel van een proef met Telecare genaamd Koala (www.koalaweb.nl) waarin Menzis, KPN en Thuiszorg Groningen participeren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Groningen. I2Care (www.i2care.nl) is het project waar onder dit onderzoek valt. Kennelijk heeft het Lucas nu net even wat meer aandacht weten te generen.

Patiënten met chronisch hartfalen lopen, als gevolg van vochtophoping, risico op ernstige complicaties zoals benauwdheid en hartritmestoornissen. Daarom is het van groot belang dat zij zelf dagelijks hun gewicht en bloeddruk nauwkeurig bijhouden. Zodra deze boven een bepaalde waarde uitkomen, moeten zij dit doorgeven aan de behandelend arts; ingrijpen is dan noodzakelijk. Maar veel patiënten stellen de behandelend arts vaak te laat op de hoogte en moeten dan met spoed naar het ziekenhuis voor een consult of (her)opname.

Thuismonitoring kan spoedconsulten en spoedopnames bij deze patiënten voorkomen. Via een breedbandverbinding verstuurt het Philips Motiva-systeem de gewicht- en bloeddrukgegevens, vanuit een aangepaste weegschaal en bloeddrukmeter bij de patiënt thuis, dagelijks naar het ziekenhuis en, binnenkort, ook naar de betrokken huisartsen. Bij te hoge waarden geeft het systeem een waarschuwingssignaal en kunnen de artsen meteen ingrijpen. Via de telemonitoring kunnen de patiënten bovendien belangrijke informatie vinden, zoals leefstijl- en dieetadviezen, tips voor spiertrainingen en instructies om vochtophoping tegen te gaan.

Het optimaal inzetten van telemonitoring voor patiënten met hartfalen wordt verder ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de maatschap Cardiologie van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en Philips Healthcare Benelux. De zorginnovatie in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis wordt ondersteund door Agis Zorgverzekeringen en Zorgverzekeraars Nederland.

Patiënten doen op vrijwillige basis mee aan de proef. De groep bestaat eerst uit twaalf patiënten en wordt uitgebreid tot boven de honderd. Het voordeel van het nieuwe systeem is dat het ziekenhuis van dag tot dag op de hoogte blijft van de patiënt zodat spoedopnames kunnen worden voorkomen.


UPDATE

Dit project is een vervolg op het CamCare project waarin Sensire en Menzis ook al partij zijn/waren. Andere bekende projecten in Nederland zijn onder meer VieDome en ThuiszorgOnline.Verder zijn / waren er onder meer:
– het Twentse zorgproject ‘Pilot Draadloze Zorg‘ en
– het pilotproject Virtuele Zorg (pdf) van Thuiszorg Het Friese Land.
Ook onder www.zorgtv.nl heeft eens een project ‘gehangen’.

Tenslotte een link naar het bericht op medicalfacts.nl

.

Kent u andere projecten of initiatieven die veel op de voorgaande
lijken, laat het ons dan weten. Is uw peoject niet vermeldt, we nemen het graag op! Wij volgen deze ontwikkelingen met veel
belangstelling!

 

Rob

One thought on "Het Lucas Ziekenhuis in Amsterdam gaat hartpatiënten volgen met telemonitoringsysteem van Philips"

 1. Beste Redactie,

  De volgende Initiatieven of Projecten bent u vergeten:

  TenHMS “2001”
  HartMotief “2005”

  Opvallend is overigens dat beide studies/initiatieven/projecten ook door Philips zijn gestart waarvan de Hartmotief patienten volgens Philips nog steeds aan het systeem liggen.

  Kunt u mij vertellen waarom Philips nu claimt dat zij met dit contract de eersten zouden zijn en niet met voor gaande studies?
  Ik vraag mij dus af wat het verschil tussen deze studies/initiatieven is?

  Met Vriendelijke groet,

  N. Melnikova

Comments are closed.

Recente artikelen