Onderzoek naar volhoudtijd Gooise Mantelzorgers

Array

In het Gooi wonen 600 demente ouderen thuis die een of andere vorm van Awbz zorg ontvangen. Ofwel in vakjargon: zij hebben van het CIZ een extramurale PG indicatie. Hun mantelzorgers ontvingen eind augustus een enveloppe van het CIZ met een lijst vragen naar hun draaglast en draagkracht. De antwoorden worden gebruikt in een promotie onderzoek naar factoren die de volhoudtijd van mantelzorgers beïnvloeden. De verwachting is dat de 600 genoemde demente ouderen in de komende jaren geleidelijk verslechteren. Vroeg of laat worden velen opgenomen in een 24uurs voorziening. Meestal omdat ze te zwaar zijn geworden voor de mantelzorger. De ambitie is om deze 600 bewoners tot eind 2009 te vervolgen in een cohortstudie. Dan is te achterhalen of nieuwe initiatieven in het Gooi helpen om de volhoudtijd te verlengen. Die initiatieven betreffen onder meer het inzetten van case managers, de oprichting van twee Alzheimercafë’s, cursussen voor mantelzorgers en een grotere inzet van respijtzorg.



Onderzoeker is de 60 jarige drs.ing. Henk Kraijo. Hij was tot voor kort voorzitter van de Raad van bestuur van Thuiszorg Gooi en Vechtstreek. Op vrijdag 7 september nam hij afscheid met een symposium over dementerenden en mantelzorgers. Geestdriftig vertelde hij dat hij zelf 600 enveloppen had gevuld, cursussen epidemiologie volgde en zijn tanden had gezet in SPSS. Ondergetekende is promotor. Bij het afscheid hield ik een voordracht over zorgprogramma’s voor kwetsbare ouderen in Nederland. Die is te downloaden van www.integratedcare.nl, doorklikken op voordrachten. Henk Kraijo houdt een lezing over de eerste uitkomsten van de studie op 28 maart 2008 op het congres Recente ontwikkelingen in de indicatiestelling.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen