Steeds meer mensen in ademnood

Array

Roken belangrijkste oorzaak COPD. Steeds meer mensen krijgen last van ademhalingsproblemen. In 2025 kampen naar verwachting 540.000 Nederlanders met COPD (chronisch obstructieve longziekten), een longziekte met als belangrijkste oorzaak roken. Een stijging van maar liefst 20% in twintig jaar tijd. Dit blijkt uit een recent onderzoek ‘Vergrijzing en toekomstige ziektelast’ van het RIVM. Woensdag 14 november is de jaarlijkse Wereld COPD-dag om de bekendheid van deze nog relatief onbekende chronische aandoening te vergroten.

Wat is COPD?
COPD is een afkorting uit het Engels en staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen ontstoken. De aandoening gaat gepaard met klachten als hoesten, slijm opgeven en benauwdheid. Bij longemfyseem zijn zowel de luchtwegen, de longblaasjes als het steunweefsel aangetast.

Roken veroorzaakt 80% – 90% van alle gevallen van COPD
De diagnose COPD wordt meestal pas laat in het ziekteproces gesteld door een arts omdat de klachten zich heel geleidelijk ontwikkelen. De longen hebben dan meestal al behoorlijke schade opgelopen. Aangetoond is dat in 80 tot 90 procent van de gevallen COPD ontstaat na jarenlang roken. Stoppen met roken is dan ook een belangrijk element in de behandeling en in het voorkomen van COPD.


Succesvol stoppen met roken
Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Het verlangen naar een sigaret is vaak moeilijk te weerstaan. En ook andere ontwenningsverschijnselen zoals concentratieverlies, prikkelbaarheid en slapeloosheid kunnen een stoppoging doen mislukken.
Het merendeel van de rokers probeert ‘Cold Turkey’ te stoppen, dus zonder gebruik te maken van een hulpmiddel. Dit is de meest moeilijke manier van stoppen met roken en slechts 1 tot 3% van deze groep is na 1 jaar nog gestopt met roken. Het gebruik van een hulpmiddel kan de kans vergroten: met gebruik van een hulpmiddel is 6 tot 20% (afhankelijk van het gekozen hulpmiddel) van de stoppers na 1 jaar nog gestopt.
Het gebruik van een nicotinevervanger als hulpmiddel, zoals NiQuitin Mint Zuigtabletten of NiQuitin Clear pleisters, helpt de ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken te verminderen en ondersteunt hierdoor de wilskracht het stoppen met roken vol te houden. Gedurende de kuur wordt de hoeveelheid toegediende therapeutische nicotine stap voor stap afgebouwd waardoor de lichamelijke verslaving geleidelijk aan afneemt.

NiQuitin Clear Pleisters en NiQuitin Mint Zuigtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij of apotheek. Meer informatie over stoppen met roken en nicotinevervangers zoals NiQuitin vindt u op: www.niquitin.nl en www.allesoverstoppenmetroken.nl. Op www.copdtest.nl vindt u meer informatie over COPD en een zelftest voor mensen met deze aandoening; ‘In 10 vragen weten of u uw COPD onder controle hebt’.

Over de Wereld COPD-dag

Tijdens de Wereld COPD-dag op woensdag 14 november houden diverse organisaties activiteiten om de bekendheid van de aandoening te vergroten. Zo kunnen mensen uit de risicogroep op ruim 80 locaties in heel Nederland gratis hun longfunctie laten meten. De locaties zijn te vinden op www.astmafonds.nl.

Stoppen met roken is van wezenlijk belang bij de behandeling en het voorkomen van COPD. Daarnaast zijn er geneesmiddelen die kunnen bijdragen aan een beter leven voor mensen met COPD. De behandeling is er vooral op gericht dat mensen minder klachten hebben, zich beter voelen en meer kunnen.

NiQuitin bevat nicotine. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet te gebruiken bij hartklachten.

One thought on "Steeds meer mensen in ademnood"

  1. Nou stoppen met roken dus!
    De Online stoppen met roken teller houdt precies bij hoelang u bent gestopt met roken, hoeveel geld u hebt bespaart en hoeveel extra levensuren je er hebt bijgekregen!
    http://www.quitsmokingcounter.com/stoppenmetroken.html

Comments are closed.

Recente artikelen