Knelpunten middellange termijn thuiszorg groter dan verwacht

Array

Onderzoek Calibris naar problemen in thuiszorg
Uit een onderzoek dat Calibris deze week in afstemming met Actiz onder een kleine honderd belangrijke thuiszorginstellingen verspreid over het hele land heeft gehouden, blijkt dat de problemen in de thuiszorg op de middellange termijn nog groter zijn dan verwacht. Het onderzoek dat door consulenten en adviseurs van Calibris is uitgevoerd, heeft betrekking op circa tweederde van het personeel in de thuiszorg.

Uit het landelijke onderzoek van Calibris, kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport, in afstemming met Actiz, brancheorganisatie voor o.a. de thuiszorg, blijkt dat het merendeel van de ondervraagde thuiszorginstellingen het dreigende tekort aan personeel herkent. De instellingen verwachten op de langere termijn een groot tekort aan verzorgenden (niveau 3). De grote personeelstekorten die als gevolg van de vergrijzing worden verwacht, kunnen deels worden opgelost door personeel van niveau 1 en 2 op te scholen naar niveau 3.

Maar door de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), dreigen banen als zorghulp en helpende (niveau 1 en niveau 2) en daarmee de doorstroom van personeel uit de lagere niveaus naar niveau 3, te verdwijnen. Als instellingen vooral op de lagere personele niveaus gaan snijden, stagneert de toevoer naar niveau 3. De personele problemen op niveau 3 kunnen daardoor nog groter worden dan op het eerste oog lijkt.



Calibris
Als kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport is Calibris (voorheen OVDB) verantwoordelijk voor erkenning van leerbedrijven en vaststelling van kwalificaties. In het verlengde van deze wettelijke taken ligt een expertise die veel meer omvat. Calibris verkent de markt. Brengt landelijk en regionaal betrokken partijen bijeen. Initieert maatschappelijk relevante projecten. Ontwikkelt innovatieve en effectieve oplossingen. Alles gericht op één doel: meer balans en dynamiek op de arbeidsmarkt. Zo levert Calibris een waardevolle bijdrage om beroepspraktijk en beroepsonderwijs soepel op elkaar aan te laten sluiten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen