Sibrand Poppema volgende collegevoorzitter Rijksuniversiteit Groningen

Prof. dr. S. Poppema zal volgend jaar dr. S.K. Kuipers als voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) opvolgen. Dit heeft de Raad van Toezicht van de RUG besloten. De benoemingstermijn van Poppema loopt van 1 september 2008 tot 1 augustus 2014.

Gezien zijn uitstekende staat van dienst op zowel bestuurlijk als onderzoeks- en onderwijsgebied is de Raad van Toezicht zeer ingenomen met de benoeming. De Universiteitsraad, het College van Decanen en het huidige College van Bestuur van de universiteit zijn geraadpleegd over de voorgenomen benoeming en hebben positieve adviezen gegeven, ook wat betreft de termijn van zes jaar. Poppema kan dus rekenen op een breed draagvlak binnen de RUG.

Poppema is op het ogenblik vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Tevens is hij sinds 1999 decaan van de Faculteit Medische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Poppema was van 1987-1995 werkzaam aan de University of Alberta, Canada. Academische ervaring, opgedaan in het buitenland, was een van de aspecten waaraan de Raad van Toezicht veel belang toekende bij het zoeken naar kandidaten voor de functie.



Met het oog op de belangen van de RUG heeft Poppema aangeboden een salaris te accepteren dat met 176.000 euro per jaar (per peildatum 1-9-2008 en exclusief pensioenpremies en werkgeverslasten) voldoet aan de door minister Plasterk beoogde salarisnorm.

Curriculum vitae
Sibrand Poppema (Emmen, 1949) studeerde geneeskunde in Groningen en volgde daar ook de opleiding tot patholoog. In 1979 promoveerde hij aan de RUG op een proefschrift getiteld Immunopathology of Hodgkin’s Disease. Na zijn promotie werkte hij als postdoc bij de Christian Albrechts Universität (Kiel, Duitsland) en het Massachusetts General Hospital van de Harvard Medical School (Boston, USA).

Tussen 1979 en 1987 was hij verbonden aan de RUG als patholoog en vanaf 1985 als bijzonder hoogleraar Immunopathologie vanwege de Jan Kornelis de Cock Stichting. Van 1987 tot 1995 werkte hij bij de University of Alberta (Canada) als hoogleraar en bij het Cross Cancer Institute in Edmonton als director of Laboratory Medicine. In 1995 keerde Poppema terug naar Groningen, waar hij hoogleraar Algemene en Chirurgische Pathologie werd. Het wetenschappelijk onderzoek van Poppema richt zich vooral op de de ziekte van Hodgkin, een vorm van bloedcelkanker en op methoden om tolerantie te induceren bij transplantatie. Op dit gebied staan een aantal grensverleggende ontdekkingen op zijn naam.

Poppema kreeg ereprofessoraten toegekend van Peking Union Medical College, Peking University en Tianjin Medical University. In 2007 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen