Vraag 5: Het Panorama Mesdag is een cilindervormig schilderij dat enkele meters van de toeschouwers is verwijderd. Aan de horizon zie je heel kleine scheepjes. Zie je die beter met een verrekijker?

Array

nwq2007.JPG

Vraag 5: Het Panorama Mesdag is een cilindervormig schilderij dat enkele meters van de toeschouwers is verwijderd. Aan de horizon zie je heel kleine scheepjes. Zie je die beter met een verrekijker?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

12 thoughts on "Vraag 5: Het Panorama Mesdag is een cilindervormig schilderij dat enkele meters van de toeschouwers is verwijderd. Aan de horizon zie je heel kleine scheepjes. Zie je die beter met een verrekijker?"

  1. Eeen verrekijker vergroot gewoon. Heeft niets te maken met de afstand. Als je op grote afstand kijkt kan je dingen beter zien doordat hij vergroot en de techniek maakt dus geen verschil op welke afstand je iets vergroot. Verrekijkers kan je scherpstellen!

  2. een verrekiker vergroot, maar wat niet duidelijk op het schilderij staat zal m.i. niet duidelijker worden door vergroting, antwoord b lijkt mij juist, de structuur zal beter te zien zijn

  3. Verrekijkers hebben een ‘minimum focus distance’ van rond de 2 of 3 meter. De diameter van panorama mesdag is 36 meter. Het menselijk oog kan 1 boogminuut (1/60 graad) onderscheiden. Op een afstand van 18 meter is dat een halve centimeter. Aangezien mesdag geen impressionist was, die met klodders van een halve centimeter werkte, zul je volgens mij met een verrekijker nog wel wat extra details tevoorschijn halen.

  4. De vraag is “Zie je die (heel kleine scheepjes) beter met een verrekijker?”
    Ik denk van wel, je ziet de scheepjes uitvergroot, dat wil niet zegen dat je meer detail van de schepjes ziet zoals als je naar een echt schip kijkt, je ziet alleen wat geschilderd is groter en duidelijker. Dus ook de structuur van de verf en de stof (linnen), en is dus zowel antwoord B en C goed .
    Daar er maar één antwoord goed kan zijn en ik ook bij mezelf afvraag of een verrekijker wel scherp stellen op een dergelijke korte afstand ben ik geneigd om voor antwoordt A te kiezen

  5. De naam verrekijker zegt het al –> Focus op lange afstand.

    Dus met een verrekijker zul je in Panorama Mesdag niet veel zien.

    Antwoord: Je ziet geen reet met een verrekijker in Mesdag :O)

  6. Het is net als (te ver) inzoomen bij een digitale foto: onscherpte is het resultaat. Want wat met het blote oog scheepjes lijken zijn verfklodders.

  7. Als ik zo eens kijk naar de kortste instel afstand (minimum focus distance) van bijvoorbeeld Zeiss verrekijkers (http://www.kieskeurig.nl/overview2/zeiss/outdoor_verrekijker.htm)
    Dan is dat altijd 3 meter of meer
    Dus op een afstand van “enkele meters” is een verrekijker niet scherp te stellen

  8. Je kunt op 3 meter afstand gaan staan, scherpstellen is dus geen probleem.

    De vraag is dus, zijn deze bootjes gedetaileerd genoeg om ze nog als bootjes te herkennen.

    Door de manier waarop het schilderij tot stand is gekomen en het feit dat Mesdag zelf de bootjes geschilderd heeft ben ik bang van wel, hoewel mijn eerste gedachte naar antwoord B gaan.

    Iemand zou dit eigenlijk moeten proberen.

  9. Je kunt ook zeggen, je ziet geen bootjes maar verfklodders, waarvan ons brein bootjes maakt. Als je dat uit vergroot zie je alleen maar beter dat het verfklodders op linnen is (en “ziet” het brein dat het geen bootjes zijn)
    In dat geval is B het goede antwoordt

  10. Zie de foto http://www.dagjeindenhaag.nl/upload/img/Panorama.jpg om te zien hoever de bezoekers van het schilderij afstaan. Dat is meer dan 4 meter. Een beetje goede verrekijker werkt al vanaf 3 a 4 meter. A valt af.
    Stel dat een goede verrekijker een beeldbreedte heeft van 100 meter op 1000 meter afstand. Dan is op 4 meter afstand een plaatje van 40 cm beeldvullend.
    Het gaat om kleine scheepjes aan de horizon. Dus niet de grote schepen op het strand (die dus beeldvullend zullen zijn). Stel dat zo’n klein scheepje 5 centimeter is op het doek, (dus 1/8 van het beeld in de verrekijker), dan zul je gelet op de schilderstijl de details van het scheepje zien en nog niet de verfklodders. Ik ga voor C.

  11. Vraag 5: Het Panorama Mesdag is een cilindervormig schilderij dat enkele meters van de toeschouwers is verwijderd. Aan de horizon zie je heel kleine scheepjes. Zie je die beter met een verrekijker?
    a) Nee, met een verrekijker kun je niet scherp zien op die kleine afstand.
    b) Nee, je zult alleen de structuur van het schilderij beter zien.
    c) Ja, je zult die scheepjes nu veel duidelijker zien.

    Antwoord b is juist. Mesdag heeft de illusie van afstand verkregen door de scheepjes niet alleen klein aan de horizon, maar tevens “wazig” weer te geven. Dit om de verstoringen van het golffront tussen waarnemer en object op een dergelijke afstand boven zee te simuleren. Als je er met een verrekijker naar kijkt, zie je dus alleen de structuur van het schilderij beter. Dat een verrekijker op die afstand niet scherp te stellen zou zijn, is onzin.

Comments are closed.

Recente artikelen