Vraag 7: We nemen een kop koffie, gieten er een scheut Tia Maria in en doen er dan nog een scheutje koffieroom in. Wat gebeurt er?

Array

nwq2007.JPG

Vraag 7: We nemen een kop koffie, gieten er een scheut Tia Maria in en doen er dan nog een scheutje koffieroom in. Wat gebeurt er?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

21 thoughts on "Vraag 7: We nemen een kop koffie, gieten er een scheut Tia Maria in en doen er dan nog een scheutje koffieroom in. Wat gebeurt er?"

  1. Wie heeft er koffie, Tia Maria en koffieroom (brr)???

  2. Ik heb ook geen room. Maar op de zaak wel, dus dat gaan we maar proberen

  3. Schep zand was makkelijker geweest dan room :O)

  4. Janine
    Hoe smaakte de koffie met Tia Maria & room?

  5. Ik ga zo room halen. Dan kan ik je het vertellen

  6. we proberen antwoorden te vinden hebben jullie geen antwoord? met je koffie room…

  7. sacha, ik heb het juiste antwoord,met een proef vast gesteld, antwoord a.(het gaat ook wel met sommige andere dranken en koffiemelk).

  8. Ik geloof ook dat het antwoord C is. Dit is vanwege een hele leuke reactie tussen het alcohol en de room. Probeer het thuis zeker uit :D!

  9. Gerrit
    Kun je beschrijven hoe je getest heb en wat je zag gebeuren??
    Bedankt

  10. @Gerrit
    Ik denk dat koffieroom anders kan reageren dan koffiemelk. Ik zou dit dus wel echt met koffieroom testen.

  11. wat is het goede antwoord????

  12. Marijn moet het weten. Hij is hier namelijk de piloot!

  13. En Janine hoe ging het nu op de zaak?
    Mvg, Nico.

  14. Ja getest. De room begint te pulseren. Dus ook ik ga voor C.

  15. weet je het zeker?

  16. Net geprobeerd met gekookt water, likeur en een beetje koffiemelk…
    Kwam er erna achter dat het Friesche Vlag koffiemelk was en er dus geen vet in zit (0%)
    Daarom neem ik aan dat het met koffiemelk, koffieroom wel spontaan gaat pulseren

  17. misschien hebben we hier wat aan 😉

    dus volgens mij c)

  18. @Anna,

    Duidelijk. Dank voor de verwijzing. Trouwens voor de rest ook een heel leuke site.

  19. Ik mis wel de koffie

  20. @ Henk

    Neem gerust een bakkie troost hier. Suiker en melk? Misschien een koekje erbij?

  21. Vraag 7: We nemen een kop koffie, gieten er een scheut Tia Maria in en doen er dan nog een scheutje koffieroom in. Wat gebeurt er?
    a) De koffieroom zakt meteen in het midden naar beneden.
    b) De koffie room schift onmiddellijk.
    c) De room begint spontaan te pulseren.

    Het juiste antwoord is c, de room begint te pulseren. Dit wordt veroorzaakt door convectie. Convectie is de beweging die ontstaat als gevolg van een verschil in dichtheid tussen de Tia Maria en de koffieroom. Zodra de room is toegevoegd, begint de alcohol erdoorheen omhoog te diffunderen. Zodra de alcohol het oppervlak bereikt, vermindert het de oppervlaktespanning in de room. Op plaatsen waar geen alcohol omhoog is gekomen blijft de oppervlaktespanning ongewijzigd, waardoor de vloeistof met de lage oppervlaktespanning die kant op wordt getrokken. Terwijl de vloeistof aan het oppervlak wordt weggetrokken, komt er nieuwe Tia Maria omhoog om zijn plaats in te nemen. Zolang er een verschil in dichtheid blijft bestaan in het mengsel, zal deze beweging blijven bestaan.

Comments are closed.

Recente artikelen