HAPO

In de drukke dagen voor Sinterklaas en Kerst ineens weer een levensteken van de beste Emaildokter die Nederland kent. Hij heeft een gat in de markt gevonden. Lees en maak gebruik van zijn scherpe blik op de AWN voor ouderen

Voor een Huisartsenpost voor Ouderen (HAPO) lijkt mij de tijd nu rijp. In veel huisartsenposten krijgen deze mensen naar mijn gevoel niet de aandacht die zij verdienen. Veelal krijgt een boven tachtiger als eerste te horen “kunt u hierna toe komen?” De meesten zijn te beleefd en bevestigen deze vraag indien er nog een beetje beweging in het lichaam zit. Hierna gaan zij voor vervoer op zoek naar veelal drukke kinderen, die zij moeten storen tijdens het voorlezen van hun kinderen of het kijken naar een spannende voetbalwedstrijd. Vaak na aankomst op de post nog een tijdje wachten, gevolgd door een te kort consult van een veelal haastige arts. Wordt het niet tijd dat deze mensen een aparte post kunnen bellen en hier de zorg krijgen die rekening houdt met hun tempo? En deze mensen dan thuis consulteert? Feitelijk toch de meest prettige wijze van consultvoering en fijn ook voor de kinderen of mantelzorgers, die al genoeg tijd besteden aan deze mensen. Het opzetten van een HAPO past ook bij de steeds groter wordende monsters van de huisartsenposten. Een volgende tentakel er bij kan toch geen kwaad? Mogelijk een begin maken in de grote steden, desnoods opgezet door de verzekeraars als mooie service naar lang en trouw betalende cliënten. Het is maar een idee.

Verder valt mij op, dat huisartsen druk bezig zijn met diagnostische apparatuur in te zetten in het kader van de nieuwe marktwerking. Ik weet nog dat het destijds vaak te veel werk was om leuke diagnostiek te doen. Nu hoor ik tijdens werkzaamheden op de posten spannende verhalen over ECG-, gehoortest- en echo apparaten, die uiteraard leiden tot genereren van extra inkomsten. Is dit nou waar we ons mee bezig moeten houden? Een kennis kreeg laatst bij een kuchje van een week een spirometer in haar handen gedrukt. Een extraatje van iets meer dan 25 euro voor degene die het apparaat aflas. Was de indicatie voor de patiënt of de huisarts? Ik vind het een vorm van armoedig graaien, die niet past bij ons vak. De komende jaren worden we er op afgerekend. En dan is het te laat. Blijf gewoon wie je bent!

Een leuke vorm van service van het STAR-lab in Rotterdam: je kunt hen ook op zaterdagochtend bellen voor uitslagen. Dat kwam een mevrouw met een blaasontsteking goed uit. Want voor het ingezette antibioticum volgens de NHG-Standaard bleek de bacterie niet gevoelig. Op zaterdag kon ik haar het juiste antibioticum voorschrijven. Vier en twintig uur later was ze klachten- en koortsvrij. Leuk toch? En tevens weer een bewijs dat ons vak niet gelimiteerd wordt door tijd of weekend. Verder is de zorg in een enorme spin-off beland. Erg apart, bijzonder spannend, maar best ook wel verwarrend.

Prettige kerstdagen en gezond weer op in 2008! Emaildokter


Recente artikelen