Kinderen kunnen baat hebben bij extra vitamine K

Array

Gezonde kinderen kunnen baat hebben bij het innemen van extra vitamine K. Vitamine K zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli. Bij kinderen in de groei verbetert het waarschijnlijk de botaanmaak. Dat suggereert kinderarts in opleiding Marieke van Summeren naar aanleiding van haar promotieonderzoek dat ze uitvoerde aan het UMC Utrecht. Van Summeren promoveert op 12 december aan de Universiteit Utrecht.

In een groep van 86 kinderen tussen de 3 en 18 jaar zag Van Summeren dat kinderen een lagere vitamine K-status van het boteiwit osteocalcine hadden, vergeleken met 30 volwassenen. Dit suggereert dat kinderen die in de groei zijn te weinig vitamine K binnen krijgen. Hetzelfde zag Van Summeren bij een groep van 307 kinderen met een gemiddelde leeftijd van 11 jaar. Vitamine K heeft via het boteiwit osteocalcine invloed op de botaanmaak. De vitamine zorgt ervoor dat osteocalcine bepaalde zijgroepen krijgt waarmee het calcium kan binden, dat is nodig voor de botaanmaak.



Van Summerens vindingen lijken erop te wijzen dat ook bij gezonde kinderen extra vitamine K de botaanmaak ten goede kan komen. Dat blijkt ook uit een experiment waarin ze gedurende acht weken vitamine K toevoegde aan het dieet van 28 gezonde kinderen. Dat verbeterde de vitamine K-status van het eiwit osteocalcine ten opzichte van de even grote controlegroep die geen vitamine K kreeg.

Mogelijk moet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K herzien worden, vindt Van Summeren. De huidige richtlijn van 30 tot 75 microgram per dag is alleen gebaseerd op het verzekeren van een goede bloedstolling. Voor het verbeteren van de botaanmaak is wellicht een hogere dosis nodig. Maar om zeker te weten of extra vitamine K kinderen stevigere botten geeft en het aantal botbreuken verlaagt, is een grootschalig prospectief onderzoek nodig. Vitamine K zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli. Het maakt deel uit van de meeste multivitamine-preparaten. Extra vitamine K is bij pasgeborenen nodig om bloedingen te voorkomen, vooral als ze borstvoeding ontvangen.

bron: Univeristeit Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen