Geen bijbetaling door juiste keuze aanvullend zorgpakket

Array

Nieuwe medicatie voor patienten met erfelijk hoog cholesterol
Patienten met Familiaire Hypercholesterolemie (FH) lopen het risico te moeten bijbetalen voor hun nieuwe medicatie. FH is een ernstige erfelijke aandoening waarbij de hoeveelheid cholesterol in het bloed chronisch sterk is verhoogd. Patienten met FH hebben vaak levenslang verschillende soorten medicijnen nodig om het cholesterol te verlagen en zo het risico op vroegtijdig overlijden te beperken. Sinds november dit jaar is Cholestagel (colesevelam HCI) beschikbaar. Dit middel kan gebruikt worden naast de bestaande medicatie om de cholesterolwaarden maximaal onder controle te houden. Het wordt echter niet volledig vergoed in de basisverzekering, maar er zijn wel verzekeraars die het middel vergoeden in een aanvullend zorgpakket. Voor FH-patienten aan wie dit middel is voorgeschreven is het belangrijk om vóór eind 2007 de vergoeding te controleren en indien nodig over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.



Familiaire Hypercholesterolemie is niet te genezen. Ondanks een gezonde levensstijl en medicijnen, zijn de cholesterolwaarden bij 78 – 93% van de behandelde hoog-risico-patienten onvoldoende onder controle.1 “Bij patienten met hoge cholesterolwaarden, zoals we die vaak zien bij FH, is het belangrijk dat we meerdere middelen kunnen inzetten om zo de hoeveelheid ‘slecht’ cholesterol in het bloed continu afdoende te verlagen. Daarom is het belangrijk dat er nu meerdere middelen beschikbaar zijn die het cholesterol op verschillende wijzen kunnen verlagen. Hopelijk kan door het inzetten van combinaties een nog beter cholesterol-verlagend-effect bereikt worden, om zo het risico op het optreden van hart- en vaatziekten verder te beperken”, aldus dr. Stroes, internist-vasculair geneeskundige in het AMC te Amsterdam.

“We betreuren dat dit innovatieve middel niet volledig wordt vergoed. We hebben daar wel voor gepleit bij de overheid. Het gaat tenslotte om een medicijn dat een welkome aanvulling is voor mensen die alles uit de kast moeten halen om hun cholesterolwaarden op een veilig niveau te krijgen”, aldus H. van Laarhoven van patientenorganisatie Bloedlink. “Wij adviseren patienten aan wie het middel wordt voorgeschreven om goed te controleren of hun verzekering het wel vergoedt. Indien nodig kunnen zij voor het einde van dit jaar van zorgverzekeraar wisselen. Op onze website www.bloedlink.nl vinden zij een lijst met alle zorgverzekeraars die vergoeding hebben geregeld in een aanvullend pakket”, aldus Van Laarhoven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen