Slaapritme op ICU gestoord door verlichting

Array

Patienten die op de intensieve zorg in een ziekenhuis liggen, hebben vaak ernstige slaapproblemen, blijkt uit onderzoek van Joost Gazendam van Martiniziekenhuis in Groningen. Patienten slapen hetzelfde aantal uren als normaal, maar die uren zijn verdeeld over nacht én dag. Het licht op de afdeling kan een verstoord slaap- en waakritme veroorzaken. Overdag blijkt het op de afdeling intensieve zorg vaak te donker te zijn, terwijl het ’s nachts te licht is. Gazendam promoveert in januari op zijn onderzoek.

Vooral bij patienten op de intensive care unit (ICU) ligt, is een normaal slaap-waakritme belangrijk. Toch is dit ritme bij ICU-patienten vaak ernstig verstoord, ontdekte promovendus Joost Gazendam (UMCG). Dat komt overigens niet doordat ze veel korter slapen, maar omdat ze maar de helft van hun slaapuren ‘s nachts maken en dat ‘compenseren’ door overdag meerdere dutjes te doen.

In slechts 20% van de gevallen blijkt geluidsoverlast te leiden tot slechter slapen. Maar het sterk afwijkende ritme van licht en donker op de ICU speelt de meest dominante rol. Overdag is het er namelijk relatief donker, terwijl er ’s nachts te veel kunstlicht brandt. De aanwezigheid van ramen of het toedienen van slaapmedicatie helpt niet om het slaap-waakritme weer op orde te krijgen. Slaaptekort of een verstoord ritme kan vervelende gevolgen hebben. Zo word je van te weinig slaap depressief, en raakt je ritme in de war dan ben je daardoor vermoeider en minder alert.



Als ziekenhuizen zorgen dat er het op de ICU overdag lichter is en ’s nachts donkerder en ze bovendien de geluidsoverlast beperken zou dat een positief effect hebben op het slaap-waakritme. Ook kunnen klokken en televisieprogramma’s helpen om het besef van dag en nacht te ondersteunen. Gazendam vindt dat er op de ICU meer aandacht moet komen voor het slaap-waakritme van de patient.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen