Vroegdiagnostiek rukt op als secundaire arbeidsvoorwaarde

Array

Het aantal grote en middelgrote ondernemingen dat een ‘medische APK’ voor hun werknemers wil invoeren is afgelopen jaar exponentieel gestegen. Vroegdiagnostiek als integraal onderdeel van gezondheidsmanagement ontwikkelt zich in hoog tempo tot de nieuwe standaard binnen het personeels- en gezondheidsbeleid van bedrijven. Dit blijkt uit cijfers van verzekeraar OHRA en het NIPED (NDDO Institute for Prevention and Early Diagnostics). Beiden introduceerden vorig jaar, ondersteund door diverse arbodiensten, het PreventieKompas bij Nederlandse bedrijven. Inmiddels lijkt vroegdiagnostiek ook in snel tempo onderdeel te worden van het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden.

Het NIPED heeft inmiddels onderzoek gedaan naar de effecten van de aanpak. Daaruit blijkt dat de baten méér dan opwegen tegen de kosten. Gemiddeld genomen levert iedere risicofactor 2% productiviteitsverlies op. Zet dat af tegen een gemiddelde loonsom van € 40.000 en je komt uit op een jaarlijks verlies van € 400,= per risicofactor, nog los van de eveneens aantoonbare toename van verzuim en arbeidsuitval. De kosten van het PreventieKompas bedragen per medewerker circa € 100,= per jaar. Directeur van het NIPED, dr. Coen van Kalken spreekt zelf over “een zeer overtuigende ‘business case’ die op steeds meer bijval mag rekenen vanuit het bedrijfsleven.“



Gezondheid vs. productiviteit
NIPED profiteert met haar PreventieKompas van het feit dat de relatie tussen gezondheid van de medewerkers enerzijds en productiviteit, verzuim en uitval anderzijds inmiddels overtuigend is bewezen. Ook is er een toenemend besef dat er aan een ‘ziektespecifieke’ benadering van verzuim grote nadelen kleven, zegt Van Kalken. “Integraal gezondheidsmanagement in combinatie met vroegdiagnostiek maakt het mogelijk om gezondheidsrisico’s op te sporen en aan te pakken voordat het daadwerkelijk gezondheidsproblemen worden. Steeds meer bedrijven, en de toonaangevende werkgevers voorop, nemen hun verantwoordelijkheid en willen hiermee aan de slag. Het is een fantastische ontwikkeling dat de Arbo-wereld en een zorgverzekeraar als OHRA hierop inspelen. Niet voor niets zijn we zeer blij met OHRA als distributiepartner van het eerste uur.”

Landelijke dekking
NIPED beschikt inmiddels over een landelijk netwerk van meer dan honderd CheckPoints, met behulp waarvan het medisch kennisinstituut het zogeheten PreventieKompas in de markt zet. Op de klantenlijst van het NIPED staan inmiddels meer dan twintig bedrijven en pensioenfondsen waaronder ABN AMRO, Holland Casino, IBM, Leaseplan en TNT/Cendris.

“We zien co-operatievorming in de eerstelijns zorg en werken samen met een aantal gerenommeerde Arbo-diensten”, aldus Van Kalken. “De wijze waarop we de preventieve dienstverlening hebben vormgegeven maakt een eenvoudige implementatie mogelijk binnen de aangesloten bedrijven. Met het PreventieKompas beschikt een onderneming over het ideale instrument voor het invoeren van integraal gezondheidsmanagement.”

Verzekeraars als frontrunner
Frank Elion, directievoorzitter van zorgverzekeraar OHRA, zegt heilig te geloven in het PreventieKompas concept. “We zijn als bedrijf al langere tijd intensief betrokken bij diverse initiatieven en langlopende onderzoeken op het terrein van preventie. De bedrijven waarmee wij collectieve zorgcontracten hebben afgesloten en nog gaan sluiten, willen wij vanuit onze preventiefilosofie helpen met extra relevante oplossingen voor hun medewerkers die vandaag al geïmplementeerd kunnen worden.”

Volgens Elion versnelt het aanbieden van de “medische APK” in een collectieve zorgverzekering de noodzakelijke verschuiving van “ziekenzorg”; hierbij komen werkgever, zorgverzekeraar en zorgverleners pas in actie als er klachten optreden of als iemand uitvalt naar de reguliere gezondheidszorg. Zo is ook de beleving van de individuele medewerker en de consument. Daarbij groeit het aantal individuele aanvragen snel, zo stelt Van Kalken. “Dat is deels het gevolg van het feit dat ook huisartsen steeds meer belangstelling krijgen voor deze medisch goed onderbouwde gezondheidscheck. Er is inmiddels steeds bredere steun in de medische wereld voor dit concept, en ook bij de overheid staat preventie hoger op de agenda dan ooit.”

NIPED is vooralsnog de enige aanbieder van vroegdiagnostiek met een VWS-vergunning voor oncologie. “Dat geeft ons een voorsprong, maar we vinden het vooral belangrijk dat het PreventieKompas concept breed wordt omarmd. De beste indicatie daarvoor is dat het inmiddels bij de meer vooruitstrevende ondernemingen wordt opgevoerd als onderdeel van het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden.”

Eerder deze week maakte NIPED melding van serieuze belangstelling uit het buitenland voor het PreventieKompas. Deze interesse is in een stroomversnelling gekomen, onder meer door een recente publicatie in The Economist.

[einde bericht]

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
OHRA, Paula Harte, tel. 020 45 25 225

NIPED, dr. Coen van Kalken, tel. 020 50 22 177, E-mail [email protected]

Publicatie in The Economist:
www.economist.com/research/articlesBySubject/displaystory.cfm?subjectid=348945&story_id=10062421

Over NIPED en het PreventieKompas
In 2003 heeft NDDO (New Drug Development Organization) het NIPED (NDDO Institute for Prevention and Early Diagnostics) opgericht. Dit kenniscentrum heeft een publiek-private structuur. Vanuit een bedrijfsmatige aanpak wordt aan de ontwikkeling en marketing van medische kennisproducten gewerkt, zoals het PreventieKompas. Het NIPED instituut in Amsterdam heeft in samenwerking met een landelijke raad, samengesteld uit leidende experts op diverse vakgebieden, deze nieuwe gestructureerde medische aanpak voor preventie en vroegdiagnostiek ontwikkeld.

De PreventieKompas aanpak is in 2006 met succes getest bij enkele grote ondernemingen in Nederland. Voor de toepassing van de nieuwe benadering werkt NIPED samen met de beste op preventie gerichte partijen in de hele zorgketen. NIPED heeft begin 2007 voor de eerste oncologische module (coloncarcinoom) een vergunning in het kader van WBO verkregen, na een positieve beoordeling door de Gezondheidsraad eind 2006.

Het NIPED is het tweede instituut van de NDDO-organisatie (www.nddo.org en www.nddo.com) die vooral bekend is vanwege haar internationale activiteiten op het gebied van nieuwe kankertherapie-ontwikkeling.
Meer informatie: www.niped.nl en www.preventiekompas.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen