Eiwitprofiel voorspellend voor prognose nierkankerpatiënten

Array

Op 16 januari 2008 promoveert Judith Engwegen aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift ‘(CC)linical proteomics’ in colorectaal en niercelkanker’. Het onderzoek van Judith Engwegen heeft aangetoond dat eiwitprofielen in bloed en weefsel patienten met dikke darm- of nierkanker kunnen onderscheiden van gezonde personen en mensen met voorstadia van deze ziektes. Met behulp van massaspectrometrie heeft zij de eiwitsamenstelling onderzocht van bloed en/of weefsel in o.a. gezonde personen, personen met dikke darmpoliepen en personen met dikke darm- of nierkanker. Dit heeft een aantal eiwitprofielen (in bloed) opgeleverd met eiwitten die nieuwe ‘merkermoleculen’ voor de aanwezigheid van deze vormen van kanker kunnen zijn. Daarnaast is er in bloed van nierkankerpatienten een eiwitprofiel gevonden dat voorspellend is voor de prognose van deze patienten.



Snelle diagnose en vaststellen prognose cruciaal
Diagnose in een vroeg stadium en het betrouwbaar vaststellen van de prognose is van cruciaal belang voor de succesvolle behandeling van kanker. Het onderzoek van Judith Engwegen geeft aan dat hiervoor mogelijkheden zijn. Als haar resultaten bevestigd worden in grotere patientengroepen, zouden de gevonden eiwitprofielen gebruikt kunnen worden om op een voor de patient nauwelijks belastende en snelle manier (namelijk door het afstaan van een buisje bloed) kanker in een vroeg stadium te ontdekken of beter de prognose te voorspellen waardoor de behandeling kan worden geoptimaliseerd. Daarnaast geven de gevonden eiwitprofielen in weefsel meer inzicht in de processen die betrokken zijn bij het ontstaan van kanker en zouden zij doelen kunnen zijn voor nieuw te ontwikkelen geneesmiddelen tegen kanker.

Het onderzoek van Judith Engwegen is onder auspicien van Prof. dr. J.H. Beijnen en Prof. dr. J.H.M. Schellens uitgevoerd in het Slotervaartziekenhuis in samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Beide ziekenhuizen zijn gevestigd in Amsterdam

Recente artikelen