Patiënt profiteert van nieuw geneesmiddelenbeleid

Array

Om de geneesmiddelenvoorziening betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief goed te houden, komt er meer competitie bij de verstrekking van geneesmiddelen. Betrokken partijen, zoals artsen, verzekeraars en apothekers, worden veel meer dan nu aangesproken op hun specifieke verantwoordelijkheden. Hiermee kan beter worden ingespeeld op de wensen van de patient en komt er meer ruimte voor investeringen. Dat is de kern van de langetermijnvisie geneesmiddelenvoorziening die minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De ministerraad heeft afgelopen vrijdag ingestemd met deze visie.

De geneesmiddelenvoorziening in Nederland is goed en de uitgaven voor farmaceutische zorg zijn relatief gematigd. Wel kunnen de kwaliteit en doelmatigheid omhoog en kunnen patienten in toenemende mate profiteren van meer concurrentie in de geneesmiddelensector. Toenemende competitie moet gaan leiden tot lagere prijzen, betere dienstverlening en voorlichting en meer keuzevrijheid voor de patient. Ook komt er extra investeringsruimte voor nieuwe geavanceerde behandelmethoden en geneesmiddelen.



Een belangrijke voorwaarde voor meer competitie is minder centrale regelgeving. Zo zullen, waar en voor zover dat de competitie ten goede komt, vergoedingslimieten in het kader van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) worden losgelaten. Voor geneesmiddelen waar de concurrentie niet mogelijk is of niet werkt, blijven vergoedingslimieten bestaan.

De overheid richt zich op het borgen van de publieke belangen: kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de geneesmiddelenzorg. Andere partijen in de sector zullen zich, meer dan nu het geval is, richten op hun specifieke verantwoordelijkheid. Van artsen en hun organisaties wordt gevraagd het kostenbewustzijn in hun handelen en richtlijnen verder in te vullen. Verzekeraars kunnen bij hun zorginkoop verwijzen naar de richtlijnen, wat spanningen rond de te respecteren autonomie en professionaliteit van medici kan wegnemen. Verder zullen zij zich meer kunnen onderscheiden bij de doelmatige inkoop en de vergoedingen van geneesmiddelen. Fabrikanten en de farmaceutische groothandel kunnen daarop inspelen met scherpe prijzen. Apothekers zullen meer dan nu het geval is worden gecontracteerd en beloond op grond van hun zorginhoudelijke farmaceutische kennis en de daarmee gemoeide farmaceutische meerwaarde in het zorgaanbod.

De visie wordt stapsgewijs uitgevoerd. Dit voorjaar wordt begonnen met het afbouwen van tariefregels voor apothekers en het wegnemen van wettelijke belemmeringen voor meer marktwerking. Elke stap wordt geevalueerd op beoogd effect en gevolgen.

Bij de uitwerking van de visie en het stappenplan worden de partijen bij het Transitieakkoord farmaceutische zorg 2008/2009 (apothekers, zorgverzekeraars en farmaceutische industrie) en organisaties van artsen, patienten en consumenten betrokken.

Recente artikelen