Alerte zorg verminderd spoedzorggebruik

Op SEH’s komen patienten met letsel en met ernstige symptomen. Die laatsten zijn vaak al enkele dagen niet gezond. Het lichaam geeft signalen af van een naderende aanval. Bij patienten met depressie bijvoorbeeld zijn dat opkomende negatieve gevoelens. Het is de kunst van patient en arts om alert te zijn op deze voorbodes, vroegtijdig in te grijpen en daardoor ingrijpende endure spoedzorg van huisartsen, SEH’s en ambulancediensten te voorkomen. Dit pleidooi hield psychiater Ronald Dea bij de opening van de kennisdag van het Trimbos Instiuut op 17 januari te Amsterdam. Dea is directeur Geestelijke Volksgezondheid van Kaiser Permanente (KP), een Californische zorgorganisatie met meer dan acht miljoen leden. Kaiser tracht alerte zorg te bevorderen door 1. educatie van de patient , in dit geval over vroegtijdig signalering van recidive 2. een actieplan waarin aangegeven wat van de patient wordt verwacht indien een recidive nadert 3. een goede bereikbaarheid via email van de behandelend arts 4. goede toegang via een PINcode voor patienten in hun medisch dossier, waar ter wereld zij zich ook bevinden. 5. telemonitoring voor patienten met verhoogd risico op een crisis. Dea meldde successen gemeten via Randomized Clinical Trials met het webbased, vroegtijdige interventie programma E-mood waarover binnenkort in de vakbladen wordt gepubliceerd.

De kennisdag van het Trimbos Instituut, GGz Nederland en het Julius Centrum stond in het teken van disease management en zorgprogramma’s in de geestelijke gezondheidszorg. Aan de dag in de Beurs van Berlage namen 600 professionals en onderzoekers deel.

Van: Guus Schrijvers




Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.intergratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.

Opsteller van deze nieuwsbrief is:
Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers at umcutrecht.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen